Iran benådar journalister, men till ett mycket högt pris


Åtminstone 12 iranska journalister som har suttit i fängelse eller som väntar på rättegång har blivit benådade. Men de flesta av dem har tvingats gå med på åtaganden som starkt begränsar deras framtid som journalister. Reportar utan gränser, RSF, ser iranska myndigheters agerande som ett nytt sätt att hindra pressfriheten i Iran.

Fem månader efter vad som var början på protesterna mot Mahsa Aminis död, benådades ett antal journalister. Detta som en del av en amnesti inför den islamiska revolutionens 44e årsdag den 11e februari. Nio av journalisterna satt fängslade när de fick höra nyheten, medan tre av dem redan hade släppts i väntan på rättegång.

Hojjat al-Islam Rahimi, som är vice chef för Irans domstol, villkorade frigivningen för de journalister som fängslades på grund av Mahsa Amini protesterna, i samband med benådningarna.
Journalsiterna kundes endast bli benådade om ”dem var ångerfulla för deras tidigare handlingar och om de lovade att inte upprepa dem i framtiden” och han varnade för att de skulle få ett ännu strängare straff om de bröt sitt löfte. Flera av journalisterna tvingades skriva under löften och ”uttalanden om ångerfullhet” för att ens kunna bli benådad.

– Inget har förändrats säger Jonathan Dagher, ansvarig för RSF i Mellanöstern.
– Dessa villkorliga benådningar är inget annat än en illusion av välvilja som bekräftar att de iranska myndigheterna inte alls har lättat på de systematiska förföljelserna av journalister. De 12 benådade journalisterna har nu snarare ett ständig hot hängandes över sig medan hundratals andra journalister fortsätter att jobba i skräck. 28 journalister sitter fortfarande kvar i fängelse. En äkta benådning hade varit att villkorslöst frisläppa alla fängslade journalister samt ta bort alla restriktioner som finns kring journalistik.

Bland de som har benådats finns Milad Alavi, en journalist som arbetar för nyhetstidningen Shargh och som greps den 1:a januari och som blev villkorligt frigiven 15 dagar senare. Han bekräftade på Twitter att han blev tvungen att skriva under en förpliktelse på att inte delta i några ”upplopp” eller ”illegala demonstrationer” med risk för att i sådant fall få ett strängare straff.

För frilansarna Kianoosh Sanjari och Saba Shardoost var situationen annorlunda. Dem blev villkorligt frigivna och väntade på rättegång när de upptäckte sina namn bland dem som blivit benådade.

Ehsan Pirbornash, den före detta redaktören för sportmagasinet Bank Varzesh, som den 10:e januari dömdes till 18 månaders fängelse, blev frisläppt den 8:e februari. Masoud Kurdpour, som är redaktör för the Mukrian News agency, frisläpptes från Bukanfängelset den 14:e februari. Han hann sitta av tre av ett 17 månader långt fängelsestraff.

Tre andra journalister som har gripits under de tre senaste månaderna är frilansarna Mehdi Soufali, Hossein Yazdi samt Aria Jafari, fotograf för Iran Student News Agency. De blev alla benådade och frisläppta men det är oklart om de alla tre har tvingats skriva på förpliktelser och uttalanden om ångerfullhet.

Enligt en undersökning gjord av nyhetstidningen Shargh så sker de påtvingade underskrifterna slumpartat. I vissa fall har förpliktelserna inkluderat ett underförstått erkännande av anklagelserna som har gjorts mot den häktade. Efter att Shargh publicerade undersökningen, förnekade myndigheterna att några förpliktelser hade skrivits under, vilket motsäger tidigare uttalanden.

Amnestin har påverkats av protesterna
Det har fastställts att de tre benådade journalisterna som greps den 16:e september 2022, vilket var innan protesterna mot Mahsa Aminis död började, inte har tvingats till att skriva på några förpliktelser.
Ett gemensamt brev skrivet av fem kvinnor som alla har benådats – däribland Noushin Jafari, fotograf för Etemad och som satt häktad sedan februari 2021, och Alieh Motalebzadeh, fotograf för Zanan som satt häktad sedan oktober 2021, skrev ”den solidaritet som folket visar och dem frihetsälskande ungdomarna i Iran, är den huvudsakliga orsaken till många av de politiska frisläppningarna de senaste dagarna.”

Båda fotograferna benådades den 10:e februari. Amirabbas Azaramvand som är ekonomijournalist för dagstidningen Samt, och som skulle avtjäna ett straff på fyra år och tre månader sedan mars 2022, blev också benådad två dagar senare.

Minst 60 journalister har gripits sedan 16:e september 2022, som var starten på protesterna mot den unga kurd-iranska kvinnan Mahsa Aminis död, efter att hon gripits av polisen. Av de 28 journalisterna som sitter häktade i Iran idag, satt åtta av dem redan i fängelse när protesterna började. Det inkluderar Narges Mohammadi, som fick RSF:s pris för mod 2022.

Just nu är Iran världens femte största fängelse för journalister. Iran är rankad på plats 178 av 180 i RSF:s pressfrihetsindex från 2022.

FOTO: ATTA KENARE / AFP