Iransk bloggare riskerar att dö i hungerstrejk

– Människorättskämpen Hossein Ronaghi Malki har suttit orättfärdigt fängslad under de senaste fyra åren. Med tanke på hans beslutsamhet att fortsätta hungerstrejka måste de iranska myndigheterna göra den humanitära gesten att frisläppa honom, säger Reportrar utan gränser.

Malkis mor, Zolikha Mosavi, har också hungerstrejkat under de senaste åtta dagarna för att protestera mot det inhumana sätt som hennes son behandlas på.

– De vi håller ansvariga för Malkis och hans mors liv är justitiemyndighetschefen Sadegh Amoli Larijani, åklagaren Abas Jafari Dolatabadi och justitieministern Mostafa Pour-Mohammadi, fortsätter organisationen.

Den 9 augusti inledde Malki sin hungerstrejk. Han väger nu endast 52 kilo och det rapporteras att han är mestadels är medvetlös. Efter att ha gripits den 13 december 2010 tvingades han fortsätta sitta av sitt fängelsestraff på 17 år trots att han genomgått flera njuroperationer och har mycket dålig hälsa.

Malki har tidigare blivit villkorligt frigiven för att få behandling, men tvingades återvända till Evin-fängelset i Tehran den 22 maj. Hans familj är mycket oroliga men står hjälplösa inför myndigheternas vägran. Den 1 augusti krävde fadern Malkis rätt till lämplig medicinsk vård i ett öppet brev till justitiemyndigheterna.

Hans mor, som har hjärtproblem, säger följande till BBC:

– Jag har påbörjat denna hungerstrejk för att få min vädjan hörd. Jag vill att min son ska bli villkorligt frigiven på medicinska grunder. Om de vill döda honom så kan de avrätta honom. Det är inhumant att lämna honom i smärta och låta honom plågas.

I ett öppet brev till åklagaren i Tehran uttrycker 41 fångar i Evin-fängelsets sektion 305 sin oro över Malkis ”kritiska tillstånd” och fördömer ”ansvarslösheten hos de juridiska myndigheterna och fängelsestyrelsen.”

Reportrar utan gränser publicerar resultaten av en undersökning av Maklis njurar som utfördes för nästan ett år sedan. Dokumentet visar hur alarmerande hans tillstånd är. Denna människorättskämpe är i akut behov av lämplig medicinsk vård.