I förra veckan greps en efterlyst medborgare från Iran av svensk polis när han anlände till Arlanda flygplats. Mannen som är 58 år ska ha haft en chefsposition vid Gohardashtfängelset 1988 då tusentals fångar i fängelset avrättades. Dussintals av fångarna var iranska journalister.
Det var den 9 november som svensk polis grep en 58-årig man från Iran när han anlände till Arlanda från Irans huvudstad Teheran. Enligt flera människorättsorganisationer ska mannen år 1988 ha gjort sig skyldig till folkrättsbrott då han var anställd vid Gohardashtfängelset, 50 km nordväst om Teheran. Fängelset heter idag Rajai Shahr.
I februari i år kunde Reportrar utan gränser ta del av läckta dokument från det iranska justitiedepartementet. Dokumenten visade att minst 860 journalister och medborgarjournalister gripits, åtalats, fängslats och även avrättats i Iran mellan åren 1979 och 2009.
Under månaderna juli till september 1988 avrättades omkring 4 000 politiska fångar på order av den dåvarande iranska ledaren Ayatollah Khomeini. Enligt bevis som samlats in av iranska människorättsaktivister var den man som greps på Arlanda i förra veckan anställd som åklagare vid Gohardashtfängelset under denna tid. Han ska ha spelat en aktiv roll vid verkställandet av avrättningarna.
FN:s särskilda rapportör för utomrättsliga avrättningar, Agnes Callamard beskriver gripandet som ett viktigt första steg för rättvisa efter 1988-års massaker. Mottagaren av Nobels fredspris, den iranska domaren Shirin Ebadi säger att gripandet ”ger rättvisan hopp”.
Shirin Ebadi leder den kommitté som tillsatts för att gå igenom de läckta dokumenten från det iranska justitiedepartementet. Hon hoppas att gripandet kan komma att tjäna som exempel för andra folkrättsförbrytare i Iran.
Den gripne mannen förklarades häktad för folkrättsbrott den 13 november. Om åtal ska väckas avgörs i december.
– I de läckta dokument som Reportrar utan gränser tagit del av framgår det att dussintals journalister avrättades och att flera högt uppsatta tjänstemän vid fängelset var direkt inblandade. En av dessa tjänstemän sitter nu häktad i Sverige. Vi hoppas att frågan om hans inblandning nu utreds ordentligt, säger Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser Sverige.
Ett av huvudvittnena mot den gripne mannan är den iranska författaren Iraj Mesdaghi, som satt fängslad i Gohardashtfängelset vid tidpunkten för massakern. Han har senare skrivit flera böcker om händelserna. Liksom Shirin Ebadi medverkar Iraj Masdaghi i den kommitté som arbetar med de läckta dokumenten.
Iran rankas på plats 170 av 180 i Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex.