Tre iranska journalister har på kort tid förflyttats till fängelser som är ökända för grym, omänsklig och förnedrande behandling. Metoden används ofta för att medvetet bryta ner motståndet hos samvetsfångar.
De tre journalisterna flyttas bara några dagar efter att en annan journalist, Baktash Abtin, dött till följd av att han inte fick behandling när han insjuknade i covid-19 i Evinfängelset, i huvudstaden Teheran.
Framtiden för de tre journalisterna – Alieh Motalebzadeh, Narges Mohammadi och Kayvan Samimi Behbahani – vilar nu i Amin Vaziri händer, en 28-årig biträdande åklagare som är ansvarig för Evins samvetsfångar. Han står också nära högsta chefen för Iran rättsväsende, Gholam Hossein Mohseni-Eje.
– Vaziri har ansvaret för det smutsiga arbetet. Hans jobb är att slå ner motståndet i fängelset genom att låta sjuka journalister dö eller genom att förvisa dem till landets olika andra fängelser, långt från deras hem, för att straffa deras familjer, uppger en advokat som vill vara anonym. Amin Vaziris utnämning till biträdande åklagare stöddes av president Ebrahim Raisi, som också var en av de ledande medlemmarna i ”dödspatrullen”.
Det var en grupp som 1988 avrättade nästan 4 000 politiska fångar, inklusive journalister. En av gruppens medlemmar står sedan 2021 inför rätta i Sverige.
– Genom att överföra fångar från ett interneringscenter till ett annat och beröva dem medicinsk vård, som i fallet med Baktash Abtin, försöker regimen medvetet bryta ner de här journalisternas motstånd. Eftersom Iran tillåts utföra den hör typen av grova övergrepp utan konsekvenser lär vi tyvärr ser mer av hur politiska fångar långsamt dödas i Iran, säger Erik Halkjaer, ordförande för RSF Sverige.
Alieh Motalebzadeh, fotojournalist som är vice ordförande för Press Freedom Defense Association, överfördes den 9 januari till Qarchak kvinnofängelse i Varamin, en stad i södra delen av Teheran-provinsen. Fängelset är ökänt för sina usla sanitära förhållanden. Förflyttningen var ett straff för att hon organiserat en aktivitet i kvinnoavdelningen i Evinfängelset för att uppmärksamma Abtins död.
Alieh Motalebzadeh har hållits fängslad sedan oktober 2020 och avtjänar ett 3-årigt straff. Hon har trakasserats juridiskt av det iranska rättsväsendet. Hon förbjuds att ta emot besök och prata med sin familj för att hon ”tillsammans med andra fångar offentligt fördömt den coronavirus relaterade hälsosituationen i fängelset.”
Journalisten och människorättsförsvararen Narges Mohammadi överfördes till Qarchak tio dagar senare, den 19 januari. Sedan hon blev greps i november 2021 har hon hållits isolerad i Evinfängelset och nekats rätten att ta emot besök och prata med sin familj. Hon är dömd till två och ett halvt års fängelse för ”regeringsfientlig propaganda genom publicering av falsk information” och ”förolämpning av regeringstjänstemän” inklusive Evinfängelsets direktör.
Narges Mohammadi har nyligen dömts till ytterligare åtta års fängelse i en rättegång som bara tog några minuter och där varken hon eller hennes advokat var närvarande. Hon dömdes också till 70 piskrapp, utöver de 80 piskrapp som hon dömdes till i september. Kayvan Samimi Behbahani, redaktör för månadstidningen Iran Farda, överfördes till Rajai Shahr fängelset den 20 januari. Beläget i Karaj, en stad norr om Teheran, är det ett av Irans värsta fängelser när det gäller antalet rapporterade fall av tortyr, våldtäkt och mord.
Kayvan Behbahani, 73 år gammal, är en av världens äldsta fängslade journalister. Han hålls fängslad trots ett läkarintyg som säger att hans hälsotillstånd är oförenligt med en fängelsevistelse. Under förflyttningen, som av hans advokat beskrivs som våldsam, fick han inte ta med sina personliga tillhörigheter eller medicin.
Författaren och journalisten Baktash Abtin dog den 8 januari efter att ha insjuknat i covid-19 i Teherans Evin fängelse. Trots varningar om att hans tillstånd förvärrades dramatiskt, väntade fängelsemyndigheterna för länge innan de lät honom överföras till sjukhus. RSF har bett FN att inrätta en oberoende internationell undersökningskommission om hans död. Trakasserierna och förföljelsen av samvetsfångar, inklusive journalister, i Irans fängelser har intensifierats sedan 2019 då protesterna ökade.
Iran rankas på 174:e plats av 180 länder i RSF:s globala pressfrihetsindex 2021.