Inget annat krig under 2000-talet har börjat på ett så dödligt sätt för reportrar. Trettiofyra journalister har dödats sedan Hamas massaker i Israel och inledningen av bombningarna av Gaza. Minst 12 av dem har dödats i samband med sitt arbete, de flesta under israeliska attacker i Gaza.
Att totalt 34 journalister har dödats sedan den 7 oktober på ett så litet territorium är skrämmande. Bland dessa finns minst 12 reportrar som dödats i samband med sitt arbete under de första två veckorna, varav tio av dem av israeliska bombningar i Gazaremsan. Journalister är fångade i ett 40 kilometer långt utomhusfängelse, i ett område som oavbrutet utsätts för bombningar. De siffror som sammanställts av Reportrar utan gränser (RSF) visar en tragedi utan dess like för journalistiken i Gaza.
Krig är ofta särskilt dödliga när de börjar, men de första två veckorna av detta krig har varit de dödligaste av alla väpnade konflikter i världen sedan början av 2000-talet.
–Sedan år 2000 har vi inte sett ett krig inledas med så mycket våld mot journalister. Israels attack mot Gaza som svar på Hamas massaker kommer att gå till historieböckerna som en av de grymmaste episoderna för reportrar, liksom för alla andra civila. Den israeliska regeringen bör inse att skräck inte rättfärdigar skräck. Staten Israel måste ta ansvar för journalisters död i en omfattning som överstiger allt annat under 2000-talet. Vi uppmanar de israeliska myndigheterna att upphöra med bombningarna, som är att betrakta som krigsförbrytelser. På två veckor har fler journalister dödats i sitt arbete i Mellanöstern än i Ukraina sedan februari 2022 till följd av den ryska invasionen. Detta är den sorgliga verkligheten säger Christophe Deloire, RSF:s generalsekreterare
Fler journalister dödade i början av kriget än i Irak, Afghanistan, Jemen eller Ukraina
Antalet journalister som dödades i samband med sitt arbete i den israelisk-palestinska konflikten mellan den 7 och 23 oktober överstiger det totala antalet på 11 som dödats i samband med sitt arbete sedan kriget började i Ukraina, varav sju dödades under den första månaden efter att Ryssland inledde sin invasion. Det överstiger också antalet reportrar som dödades under de första 20 dagarna av kriget i Irak 2003, och de som dödades i Afghanistan 2001, omedelbart efter den 11 september 2001. Mellan den 11 och 26 november 2001 miste åtta journalister livet i Afghanistan när de bevakade Bush-administrationens ”krig mot terrorismen”. Kort efter att inbördeskriget i Jemen bröt ut 2015 dödades 6 journalister. Så på bara drygt 15 dagar har antalet journalister som dödats i Gaza, Israel och Libanon slagit ett dystert rekord.
Dödligaste året i den israelisk-palestinska konflikten sedan 2000
Nio palestinska journalister dödades under 2014, varav sju på mindre än en månad under en israelisk militär operation mot Gaza. Men den israelisk-palestinska konflikten har nu antagit en ännu mer tragisk omfattning. Sju journalister dödades på bara 4 dagar, från den 7 till den 11 oktober 7. Den 20 oktober dödades Al Shababs radioreporter Mohammed Ali, också i en bombning av Gaza, medan chefen för TV-kanalen Palestine Today Mohammad Baalouche och fotojournalisten Rushdi Sarraj, en av grundarna till pressbyrån Ain Media och fixare för många medier, dödades i riktade attacker mot sina hem den 17 och 23 oktober, enligt information som samlats in av RSF.
Den våldsamma konflikten sprider sig i regionen. För första gången i den israelisk-palestinska historien sedan 2000 har journalister dödats under samma period på libanesiskt, israeliskt och palestinskt territorium. Två journalister har också mist livet utanför Gaza: Roee Idan, en israelisk fotojournalist på Ynet, som dödades av Hamas när han filmade utanför sitt hus den 7 oktober, och Issam Abdallah, en libanesisk journalist på nyhetsbyrån Reuters, som dödades när han rapporterade från den libanesisk-israeliska gränsen den 13 oktober.
De farligaste länderna för journalister
Nästan hälften (45%) av de journalister som dödats i världen sedan 2000 har dödats i sju krigförande länder: Irak, Syrien, Afghanistan, Somalia, Israel/Palestina och Jemen.
Irak och Syrien sticker ut som de farligaste länderna för media att arbeta i. Med totalt 582 dödade journalister sedan 2000 står dessa två krigshärjade stater ensamma för mer än en tredjedel av de journalister som dödats i världen. Under samma period dödades 43 journalister i Palestina och fem i Israel, vilket gör detta konfliktområde till världens femte dödligaste för medierna när det gäller reportrar som dödats i samband med sitt arbete.
Läs mer under Barometern på RSF:s internationella sida.
BILD:Youtube video screenshot Haber Lütfen.