Israel utplånar journalistiken i Gaza. Tio reportrar dödade på tre dagar, 48 döda sedan krigets början.

Journalistiken håller på att utplånas på Gazaremsan, ett resultat av Israels vägran att hörsamma uppmaningar om att skydda journalister säger Reportrar utan gränser (RSF). För palestinska journalister som är fångade i enklaven är situationen allvarlig. Tio har dödats under de senaste tre dagarna, vilket innebär att det totala antalet dödade journalister i Gaza sedan krigets början nu uppgår till 48.

Den gångna helgen var den dödligaste för journalister sedan kriget mellan Israel och Hamas inleddes den 7 oktober. Tio palestinska journalister dödades mellan den 18 och 20 november, varav minst tre dödades i samband med sitt arbete. Det totala antalet journalister som dödats av israeliska attacker i Gazaremsan, uppgår därmed till 48, varav 11 dödats i samband med sitt arbete, enligt den information som RSF hittills har samlat in.

– De israeliska styrkorna har dödat nästan 50 journalister på 45 dagar i Gazaremsan, 11 av dem dödades när de arbetade. Det är en av de dödligaste siffrorna på ett århundrade. Internationella journalister är förbjudna att resa in i Gaza.  Reportrarna där har ingen säker tillflyktsort och inget sätt att ta sig därifrån. De dödas en efter en. Sedan den 7 oktober har det palestinska territoriet utsatts för en veritabel utrotning av journalistiken. Vi uppmanar det internationella samfundet att ingripa för att skydda journalisterna i Gaza, att öppna gränsövergången i Rafah och att låta internationella reportrar ta sig in, säger Jonathan Dagher, chef för RSF:s Mellanösternavdelning

Av de tio journalister som dödades mellan den 18 och den 20 november dödades minst tre i samband med eller på grund av sitt arbete. Hassouna Sleem, chef för den palestinska nyhetsbyrån Quds News, och frilansfotografen Sary Mansour dödades under ett israeliskt angrepp mot flyktinglägret Bureij i centrala Gazaremsan den 18 november. Enligt RSF:s information hade de mottagit ett dödshot på nätet i samband med sitt arbete 24 timmar innan de dödades.

Den välkända journalisten Bilal Jadallah dödades av en israelisk attack mot sin bil när han försökte evakuera från Gaza City via Zeitoun-distriktet på morgonen den 19 november. Han var en framträdande person inom den palestinska medievärlden och hade flera uppdrag, bland annat som styrelseordförande för Press House-Palestine, en organisation som stöder oberoende medier och journalister i Gaza.

En kyrkogård för journalister

De senaste dagarnas tragedi innebär att antalet journalister som dödats i Gaza sedan den 7 oktober uppgår till 48, varav 11 dödats i sitt arbete, enligt RSF. De flesta av dessa brott begicks i norra Gaza, där de israeliska styrkorna har koncentrerat sina attacker, medan minst fem journalister dödades i söder, framför allt i städerna Rafah och Khan Younis, där en stor del av territoriets befolkning sökt sin tillflykt. De flesta av journalisterna dödades tillsammans med familjemedlemmar när de israeliska styrkorna slog till mot deras hem.

Bild: rsf.org