Ján Kuciaks ord blev hans dödsdom

Det är idag fyra år sedan den slovakiska journalisten Ján Kuciak mördades. Han mördades på grund av sitt arbete och sin granskning av korruption och organiserad brottslighet i Slovakien. Hans ord blev hans dödsdom – en dödsdom på några få ord, skulle man kunna säga.

A six word death sentence, så kallas den kampanj som Reportrar utan gränser (RSF) lanserar idag, den 21 februari, fyra år efter mordet på an Kuciak. Under året kommer fler mördade journalister att uppmärksammas på liknande vis, genom annonser med några av de sista ord som journalisterna skrev, innan de mördades. Ord som blev deras död. För att de gjorde sitt arbete.

– Det är viktigt att vi påminner oss om varför journalister mördas eller tystas, för att makthavare känner sig trängda av journalisternas granskning och till varje pris vill tysta dem. Ett mord på en journalist är en attack på yttrandefriheten och demokratin. Det en journalist skriver ska vara frihet, inte en dödsdom, säger Erik Halkjaer, ordförande för RSF Sverige.

Utöver Ján Kuciak, har annonser även tagits fram för de mördade journalisterna Miroslava Breach Veluducea, Isaac Vuni, Jamal Khashoggi och Anna Politovskaya.

RSF Sverige tackar Åkestam Holst som skapat kampanjen och alla de tidningar som publicerar annonserna. Ett ovärderligt stöd i kampen för pressfrihet.