Jonathan Lundqvist ny ordförande

Jonathan Lundqvist har varit aktiv i nät- och yttrandefrihetsfrågor i många år och har de senaste åren också arbetat med internationellt utvecklingssamarbete på organisationen Plan Sverige. Han är utbildad vid JMK i Stockholm och han har varit aktiv i Reportrar utan gränsers styrelse sedan 2009, det senaste året som vice ordförande.

– Yttrandefriheten är under ständigt hot från regeringar och företag över hela världen. Förra året var det dödligaste året någonsin för journalister. Den trenden måste vi vända, säger Jonathan Lundqvist i en kommentar.

Reportrar utan gränser bildades i Frankrike 1985, och den svenska sektionen 1994. Föreningens första ordförande i Sverige var Dagens Nyheters Karin Bojs. Inför 20-årsjubileet ser Jonathan Lundqvist hur kampen för det fria ordet ställs inför allt fler och mer komplexa hot. 

– Länder som censurerar och blockerar internet blir fler varje år och trycket på nätaktivister blir hårdare. Västerländska företag som ser chansen att tjäna pengar genom att samarbeta med regimerna genom att sälja övervakningsutrustning som kränker deras mänskliga rättigheter, säger Jonathan Lundqvist.

Samtidigt gläds han över att Reportrar utan gränsers arbete väcker allt mer respekt och att antalet medlemmar i Sverige har ökat kraftigt det senaste året. 

– En av mina absoluta prioriteringar som ny ordförande är att Reportrar utan gränser ska växa ännu mer och bli en riktigt stark medlemsorganisation med tusentals medlemmar. Vi är en organisation som, namnet till trots, är öppen för alla som bär på den fasta övertygelsen att sann demokrati inte kan existera utan en fungerande yttrandefrihet. Utan yttrandefrihet kan vi inte ens prata om de andra mänskliga rättigheterna, säger Jonathan Lundqvist.

Lotta Schüllerqvist som lämnar uppdraget som ordförande i Reportrar utan gränser säger i en kommentar: 

– Min tid som ordförande har varit väldigt kul och spännande, fyllt av intressanta händelser och utmanande uppgifter. Nu vill jag gå vidare med en del andra projekt som jag inte har hunnit med under detta år. Samtidigt kommer jag vara kvar som en aktiv styrelseledamot.