Journalist dödad i Colombia – trots statligt skydd

Reportrar utan gränser (RSF) kräver en opartisk utredning av mordet på Rafael Emiro Moreno, som sköts ihjäl 16 oktober. Han hade nyligen bett myndigheterna om ökat skydd, men förgäves. Han är den tredje colombianska journalisten som mördats i år.

– De ansvariga för statliga skyddsmekanismer för colombianska journalister var informerade av de nya hoten mot Rafael Emiro Moreno. Men de misslyckades med att förstärka skyddet tillräckligt snabbt, säger Emmanuel Colombié, chef för RSF i Latinamerika.

– De behöver ta lärdom av detta uppenbara misslyckande som fått katastrofala konsekvenser och ompröva sina rutiner. Skyddsbehövande måste kunna få ökat skydd mycket snabbare. Samtidigt måste lokala och nationella myndigheter snabbt identifiera de ansvariga för det kallblodiga mordet på journalisten Moreno och ställa dem inför rätta.

Rafael Emiro Moreno mördades natten till den 16 oktober i Montelíbano, Córdoba, av två beväpnade män som närmade sig honom på en motorcykel, öppnade eld och sedan körde iväg.

Han var redaktör för nättidningen Voces de Córdoba, där han ofta kritiserade korruption och illegala väpnade gruppers aktiviteter i närområdet. Han var också mycket aktiv i civilsamhället i den närbelägna staden Puerto Libertador, och arbetade för att främja och bevaka kommunalpolitik.

2019, efter att ha mottagit dödshot kopplade till sin journalistik, vände sig Moreno till Colombias nationella skyddsmekanism (UNP), som ger hotade journalister skydd. UNP beviljade honom skydd och han fick larm,  skottsäker väst och dem tilldelade honom en livvakt – åtgärder som han fortfarande hade när han mördades.

Den 12 juli 2022 mottog Moreno nya hot och han fruktade en attack. Därför bad han RSF:s partnerorganisation Fundacion para la Libertad de Prensa (FLIP) om att be UNP om förstärkt skydd. UNP förväntades gå med på hans begäran, men efter tre månaders analys av hans situation hade de ännu inte något beslut fattats i ärendet när han dödades.

Flera källor sa till RSF att den livvak som hade eskorterat Moreno sedan 2019 inte var med honom när han mördades.

I februari 2022 publicerade RSF en rapport om de statliga skyddsmekanismerna för journalister i Colombia, Honduras, Brasilien och Mexiko. Rapporten pekade på UNP:s brister och gav en rad detaljerade rekommendationer för att göra arbetet mer effektiv.

De två journalister som tidigare mördades i Colombia 2022 var Leiner Montero och Dilia Contreras, som dödades av män på motorcykel när de färdades i en bil tillsammans i den norra delen av Magdalenaprovinsen den 28 augusti.

Colombia är på plats 145 av 180 länder i Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex 2022.