Journalist fängslad för smutskastning

Brottet är smutskastning av finansministern Lt. Col. Sylvain Ndoutingaï, president Bozizés syskonson. Domstolen dömde också Samba till att betala 15 000 euro i i skadestånd till Ndoutingaï, böter på 1 500 euro samt förbjud Le Démocrate från att publiceras under ett år.

– Hur är det möjligt att en journalist döms till fängelse i Centralafrikanska republiken, där medialagen från 2005 avkriminaliserade mediabrott, säger Reportrar utan gränser och kräver att Samba släpps omedelbart.

– Den här domen går inte att förstå. Det är en högt uppsatt domare som vägrar bönfalla journalisternas krav på rättvisa och rimligare påföljder. Beslut som det här slår hårt mot medias frihet i landet. Det är inte bara en journalist som blivit fängslad för det han skrivit, utan befolkningen har också blivit fråntagen en nyhetstidning under ett helt år.

Samba häktades den 16 januari, fyra dagar efter att han efterlystes för inblandning i en serie artiklar som publicerades i oktober, november och december där finansministern kritiserades. Sedan dess har Samba hållits fängslad. I rättegången som startade den 19 januari blev han åtalad för att ha förolämpat och förtalat finansministern, samt ha spritt hat mot honom. Den 20 januari protesterade medlemmarna i the Central African Association of Privatly-Owned Newspaper Publisher (GEPPIC) genom att inte ut någon tidning den dagen, som en protest mot åtalet av Samba.

Organisationen bad också finansministern om att visa barmhärtighet angående domen mot Samba. Reportrar utan gränser stödjer de oberoende journalisterna som har uttryckt sin solidaritet med Samba under de senaste dagarna. Under tiden har också den ansvarige utgivaren för Le Plume, Patrick Agoundou, som för tillfället är utomlands, dömts sin frånvaro till ett års fängelse. En häktningsorder har utfärdats.

Den Centralafrikanska republiken kommer på plats 62 av 179 i Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex för 2011-2012.