Journalist från Wall Street Journal gripen i Ryssland

Den ryska säkerhetstjänsten har gripit amerikanska reportern Evan Gershkovich, anklagad för spionage. Evan arbetade som korrespondent för Wall Street Journal och granskade Wagnergruppen. Han greps i staden Jekaterinburg, vid södra Uralbergen.

Det här ser ut som repressalier, tycker vi på RSF, och vill påminna om att journalister inte ska vara måltavlor!

– Vad vi vet är att Evan Gershkovich åkte till Jekaterinburg i onsdags för att att göra ett reportage. Där greps han av rysk säkerhetstjänst och i går, torsdag, fördes han till Moskva för häktningsförfarande. Han frihetsberövas nu till sista maj i väntan på rättegång, säger Erik Halkjaer, ordförande Reportrar utan gränser, RSF Sverige.

– Vad vi har förstått är att han har jobbat med ett reportage om Wagner-gruppen. Ryska säkerhetstjänsten har sagt att han höll på med något som hade med ryska militära industrikomplexet och man hävdar då att det är spioneri. Det är en oerhört allvarlig situation. Vi på reportrar utan gränser kan inte se att det här är något som har hänt sedan kalla kriget, 1986, när en amerikansk reporter greps för spioneri. Det är en otrolig eskalering i Putins krig mot journalister och pressfriheten, fortsätter Erik.

– Det finns inget som tyder på att den här erkände journalisten gjorde något annat än legitim undersökande rapportering på fältet för sin nyhetsorganisation”, säger Jeanne Cavelier, som är ansvarig för RSF:s arbete i Östeuropa och Centralasien.

– Vi är oroade över Evan Gershkovichs arrestering, som kan ses som en ”vedergällning” av Ryssland gentemot USA. Det visar tydligt på Kremls önskan att skrämma västerländska journalister i Ryssland. Vi uppmanar de ryska myndigheterna att tillhandahålla exakt information om dessa allvarliga anklagelser, att ge denna journalist tillgång till sin advokat och att släppa honom så att han kan förbereda sitt försvar, understryker Jeanne Cavelier.

Situationen för journalister i Ryssland har försämrats dramatiskt de senaste året, i och med invasionen av Ukraina. Ryssland har i princip förklarat krig mot alla oberoende medier, man har stängt dom. Vi vet dessutom att journalister från bland annat Tyskland och Frankrike nekats visum till Ryssland. Det finns bland annat en lista på ett 40-tal brittiska journalister som inte får komma in landet.

– Att en reporter från en stor tidning som Wall Street Journal grips för att han gör en granskning av något som ska beaktas som allmänintresse, innebär ju att svenska redaktioner måste ta det i beaktande innan de skickar ut någon i fält. Så det blir ju en begränsning av pressfriheten, avslutar Erik Halkjaer.