Journalist ihjälskjuten i Mogadishu

Reportrar utan gränser uttrycker sin djupaste medkänsla för familj och kollegor till journalisten, Abdisalan Sheikh Hassan, som sköts ihjäl den 18 december. Mordet skedde i distriktet Hamar Jajab i Mogadishu och förövaren var klädd i övergångsregeringens uniform.

– Vi är chockade av denna senaste tragedi som återigen visar att fiender till pressfriheten är beredda att skjuta och döda journalister. Abdisalan Sheikh Hassan är den fjärde journalisten som dödats i landet i år och den 25:e sedan 2007. Vi fördömer detta brott i de starkaste ordalag och ber myndigheterna att göra sitt yttersta för att säkerställa att mördaren inte går ostraffad, säger Reportrar utan gränser.

Förövaren, som bör vara lätt identifierad av de som bevittnade händelsen, måste hittas, och på lämpligt sätt straffas, säger den internationella pressfrihetsorganisationen. Frilansjournalisten, Hassan, som också var känd under namnet ”Xiis”, arbetade också för radiostationen, Hamar Radio, och TV-stationen, Horn Cable TV. Han sköts när han befann sig i en bil med sina kollegor i närheten av sin arbetsplats.

En man beväpnad med AK-47 som bar den federala övergångsregeringens uniform pekade sitt vapen mot honom och sköt utan förvarning. Reportern som blev svårt sårad i huvudet avled på Medina sjukhus av skadorna. Under ett möte, som varit mycket kritiserat av andra parlamentsledamöter och inte erkänts internationellt, träffades några somaliska parlamentariker nyligen för att gemensamt driva bort parlamentets talesman. Hassan var den enda journalist som spelat in mötet och videon sändes på Horn Cabel TV.

Flera personer har bett honom om en kopia av inspelningen. Hans död kan eventuellt kopplas till händelsen.