Journalist knivhöggas i Moskva

Reportrar utan gränser uppmanar nu den ryska polisen att göra allt för att identifiera angriparen som ligger bakom brottet:

– Alla möjligheter måste undersökas, och det måste beaktas att han är en verksam oppositionsjournalist. Dodojon Atovulloev är känd för sina kritiska åsikter mot de tadzjikiska myndigheterna och efter de allvarliga hoten han utsatts för har Tyskland gett honom status som politisk flykting. Hans politiska verksamhet i Vatandor-rörelsen har gett honom många fiender, säger pressfrihetsorganisationen.

Atovulloev knivhöggs två gånger i magen av en oidentifierad person på en restaurang i centrala Moskva på kvällen den 12 januari. Hans angripare flydde efter dådet.?Journalisten opererades akut på sjukhus och är nu utom fara. Polisen behandlar attacken som ett fall av grov misshandel och utrikesdepartementet meddelar att en 23-årig Tadzjikisk medborgare gripits på morgonen den 13 januari. Det är dock för tidigt att fastställa om han är Atovulloevs angripare.

Atovulloev är grundare och redaktör för den tadzjikiska oppositionens månadstidskrift, Charogi Ruz (Daily Light). Det var den första privatägda tidningen som erkänts efter Tadzjikistans självständighet. Tidningen gjorde sig ett namn på grund av sin hårda kritik av president Emomali Rakhmons regering. Atovulloev har varit utsatt för dödshot och flera rättsliga förfaranden, vilket lett till att han tvingades lämna landet 2001. Numera bor han både i Hamburg och Moskva, där även redaktionens högkvarter ligger.

Förra året lämnade en tadzjikisks domstol en begäran om utlämning till Moskva, som avslogs.