Journalist med familj dödad i Veracruz

Morden ägde rum i Veracruz på morgonen den 20 juni, bara en vecka efter att en reporter mördats i staten Sonora. – Våldet mot Mexikos journalister tycks aldrig ta slut. Vi uppmanar myndigheterna att behandla fallet som ett mord där journalistens yrkesutövande är det främsta motivet, och att de ansvariga identifieras och ställs inför rätta så snabbt som möjligt, säger Reportrar utan gränser. Miguel Ángel López Velascos kolleger berättar för Reportrar utan gränser att den 55-årige journalisten, hans fru och hans 21-årige son sov i sitt hem i förorten López Arias norr om Veracruz när en grupp beväpnade män bröt sig in och sköt dem alla tre. Även känd under sitt alias ”Milo Vera” hade Miguel Ángel López Velasco arbetat för Notiver i 20 år, först som kriminalreporter och sedan som krönikör och redaktör för de lokala nyhetssidorna. Han skrev om brott, kidnappningar, korruption och maktutnyttjande i sin spalt ”Va de Nuez”. Han har också skrivit om Evaristo Ortega, en journalist som varit försvunnen sedan april 2010. Miguel Ángel López Velasco har blivit hotad tidigare.

Droghandlare lämnade ett människohuvud utanför tidningens kontor år 2007 med López alias felstavat i meddelandet: ”Vi lämnar er här en present. (…) Huvuden kommer att rulla. Milovela vet om det och många andra vet också om det. De här huvudena är för min pappa. Hälsningar, En av Mario Sánchez söner och det Nya Folket.” Polisen har inlett en utredning av mordet, och delstatens guvernör Javier Duarte lovade under sitt besök på Notiver att man ska gå till botten med utredningen och att det inte finns utrymme för straffrihet i hans delstat. – Det här är ett fegt mord. Det är inte en attack riktad mot ett medieföretag, det är en attack som är riktad mot hela samhället i Veracruz. (…) Det är inte en separat händelse. Tvärtom är det bara en del i en rad kriminella handlingar som påverkar hela landet, säger Javier Duarte.

Reportrar utan gränser hoppas att han håller sitt löfte och att de statliga myndigheterna ska börja implementera de skyddsåtgärder som antogs i november 2010. Mexiko är ett av världens farligaste länder för mediearbetare. De utsätts ofta för våld och organiserad brottslighet och blir tvungna att censurera sig själva. Totalt 75 journalister (nio av dem i Veracruz) har dödats sedan år 2000. Ytterligare 13 har försvunnit sedan 2003. Våldet har ökat i Veracruz sedan 2007. Lokalbefolkningen bevittnar ofta sammandrabbningar mellan säkerhetsstyrkorna och drogkarteller. Förra året skedde totalt 179 mord i staten, enligt regeringens statistik. Noel López Olguín från veckotidningen Noticias de Acayucan vars kropp hittades den 1 juni, och Evaristo Ortega Zarate från tidningen La Opinión som kidnappades i april 2010 är bara två exempel på journalister som råkat illa ut i Veracruz. Mer än 40 000 människor har mördats i landets offensiv mot droger som inleddes i december 2006. Reportrar utan gränser visar fortsatt stöd till kampanjen ”No más sangre” som leds av Mexikos ledande serietecknare.