Journalist nedskjuten i Jutiapa

arton44247-3fa62.jpg

Båda organisationerna uppmanar myndigheterna, utföra en snabb utredning för att finna de skyldiga och ställa dem tills vars, både gärningsmän och anstiftare ska ställas inför rätten.

Jarquín, 63 år, spelade kort på gatan med tre vänner när gärningsmännen hoppade ut från ut från en traktor, sköt honom till döds och skadade två av hans kompanjoner.

Jarquín som är pensionerad lärare har de senaste tre åren skrivit för nyhetstidningen Nuestro Diari. Han bodde flera år i Jutipa där han var känd för sina akademiska och journalistiska arbeten. Hans arbete tidigare har endast orsakat honom mindre problem.

Som en grundare av Guatemala Cooperative of Departmental Journalists (COOPEDEGUA) har Jarquín hjälp flera kolleger att kandidera att bli valda till kommunfullmäktige.

Osmín Castro, journalist och nära vän till Jarquín startade en kampanj för Ciudad Pedro de Alvarado att bli självständig kommun och bryta sig ur kommunen Moyuta. Den var tänkt att genomföras under 2013.

Jarquín fick aldrig utstå hot eller andra problem gällande sitt arbeten, säger Castro. Polisen har ännu inte uttalat sig om eventuella motiv bakom mordet.

Jarquín är den första journalisten som mördads sedan Otto Pérez blev vald president, 2012.

Guatemala är på plats 95 av 179 länder i RUGs pressfrihetsindex.