Bakgrunden är att Mohamed Bashir Hashi publicerade en video på Radio Shabelle hemsida där han intervjuade en ung kvinnlig reporter som beskriver hur hon våldtagits av två manliga journalister. Mohamed Bashir Hashi och kvinnan senare greps efter att en av de två utpekade våldtäktsmännen lämnat in ett klagomål mot dem.
– Vi uppmanar myndigheterna att omedelbart släppa Hashi och den unga kvinnan som han intervjuade, säger Reportrar utan gränser.
– Gripandet visar regeringens beslutsamhet att tysta alla former av kritik, oavsett ämne. Det visar också hur brådskande behovet är av att regeringen ser över sina prioriteringar rörande mänskliga rättigheter och yttrandefrihet.
– Vi ser fram emot ett svar från FN, som betonar vikten av yttrandefrihet. Och vi uppmanar det internationella samfundet att vidta konkreta åtgärder för att garantera respekten yttrandefriheten, en frihet som tyvärr ständigt nonchaleras i Somalia, Afrikas farligaste land för journalister.
Abdiimalik Yusuf, chef för Shabelle Media Network som äger Radio Shabelle, greps även en kort stund den 20 november. Förevändningen var att den kamera som används för att filma intervjun hör till Radio Shabelle. Yusuf släpptes medan Hashi och kvinnan fortfarande hålls i förvar.
Detta är inte första gången som myndigheterna har arresterat ett våldtäktsoffer som vågade kritisera sina angripare. En annan ung flicka och den journalist som intervjuade henne dömdes till ett års fängelse i februari. De sattes på fri fot efter två månader efter internationell kritik.
I en kommentar till den senaste händelsen så betonar FN: s särskilda representant för Somalia, Nicholas Kay, vikten av juridiskt ombud, ordentlig utredning och respekt för yttrandefriheten.
Radio Shabelle hemsida är stationens enda kvarvarande utrymme för publiceringar. Stationen har inte kunnat sända sedan den 26 oktober, då polisen vräkte journalisterna från kontoret och beslagtog deras utrustning.
Reportrar utan gränser och medlemmar av det internationella yttrandefrihetsnätverket, IFEX, har reagerat på vräkningen och hoten genom att skicka ett öppet brev till de somaliska myndigheterna och västerländska regeringar. De har ännu inte fått något svar.
Den 16 november tillät myndigheterna Radio Shabelles anställda återvända till stationen för att hämta radio- och videoutrustning, men de fann att utrustningen var skadad och helt oanvändbar.
Informationsdepartementet har under tiden uttryckligen vägrat Radio Shabelle sändningstillstånd, samtidigt som myndigheten har utfärdat tillstånd för andra Mogadishubaserade radiostationer.
Somalia är på plats 175 av 179 länder i 2013 Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex.