Journalist skjuten till döds i Nederländerna

Den nederländske kriminalreportern Peter R. de Vries har skjutits på öppen gata i Amsterdam. Peter R d
Vries dog av skadorna den 15 juli. Hot och våld mot journalister är ett hot mot så väl pressfriheten som mot demokratin.

Reportrar utan gränser Sverige har tagit emot beskedet om skjutningen med bestörtning och chock.

– Men jag är inte förvånad. Vi har sett en ökande hotbild mot journalister i Europa med flera attacker de senaste åren.Om vi ser tillbaka så har tre grävande journalister och kriminalreportrar skjutits till döds i Europa de senaste åren. Det här är en del av en sorglig utveckling, säger Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser Sverige (RSF Sverige).

Nederländerna låg tidigare på plats två i Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex, men har på fem år halkat ner till sjätteplats på grund av hot mot journalister i landet, däribland Peter R de Vries.

– Det har varnats för den här typen av attacker, och just Peter Vries har ju haft en hotbild mot sig under en längre tid, säger Erik Halkjaer.

RSF uppmanar den nederländska polisen att skyndsamt utreda skjutningen och ställa de skyldiga till svars.

– Det råder näst intill straffrihet för mord på journalister i Europa. I fallen med Daphne Caruana Galizia, i Malta 2017, Jan Kuçiak, i Slovakien 2018, och Giorgios Karaviaz, i Grekland 2021, går de ytterst ansvariga för morden fortfarande fria. Om man inte ställer ansvariga till rätta tar man bort det sista hindret för dem som är motiverade nog att vilja röja granskande journalister ur vägen.

Under natten har tre personer gripits, skriver De Telegraaf. En av dessa personer har sedan släppts.

– Just i Nederländerna har polisen tagit de ökande hoten och trakasserierna på allvar. Det ser vi som positivt och hoppas man gör det den här gången med, säger Erik Halkjaer.

Texten är uppdaterad/KCC