Journalist släppt, publicering stoppas och censurlagar kan återinstiftas

Åtalet mot honom som väcktes den 22 juni står dock kvar. Han kan fortfarande dömas till döden för artiklar han skrivit och för att en säkerhetstjänsteman påstår att Abuzar Al-Amin attackerat honom när han greps i maj 2010, när Abuzar Al-Amin i själva verket torterades. Den goda nyheten om Abuzar Al-Amins frisläppning överskuggas av att den arabiskspråkiga dagstidningen Al-Jarida konfiskerats den 20-22 augusti. Personalen på tidningen har trakasserats och det finns en möjlighet att det regerande partiet National Congress Party kommer att återinföra den tidigare censuren.

– Vi är lättade att Abuzar Al-Amin äntligen släppts ur fängelse, men vi kräver också att åtalet mot honom läggs ner. Under tiden måste myndigheterna sluta trakassera journalister och beslagta tidningar, vilket är säkerhetsstyrkans metod för att stoppa pinsamma artiklar från att komma ut, samt att skapa ekonomiska problem för medierna. Uttalandet om att de tidigare censurlagarna kan komma att återinföras är särskilt oroväckande, säger Reportrar utan gränser.

Säkerhetsstyrkorna förhindrade Al-Jarida från att komma ut i tre dagar genom att beslagta alla exemplar direkt från tryckeriet utan någon vidare förklaring. Redaktören Saadeldin Ibrahim som har bötfällts två gånger de senaste månaderna, och redaktionschefen Hashim Hussain kallades till förhör i förra veckan. Säkerhetstjänstemännen hotade att stänga deras tidning om de inte ändrar tonen i den.

Tidningen är anklagad för att arbeta alltför nära med personalen på Ajras Al-Hurriya, en tidning som stängdes den 8 juli, och för att ha anställt flera journalister därifrån. Reportrar utan gränser fördömer också uttalandet från statssekreteraren för informationsfrågor Sanaa Hamad al-Awad där han tillkännagav att det styrande partiet NCP överväger att återinföra de tidigare censurlagarna. De har upphävts och återinförts flera gånger tidigare, och ännu en återgång skulle innebära att säkerhetsstyrkorn kan utöva starkare kontroll över nyhetsmedier och föreskriva mediernas redaktionella hållning.