Journalisten Meron Estefanos hotad till livet

– Det är fullkomligt oacceptabelt och väldigt oroande att en journalist på det här viset kan hotas mitt under en mässa som i grunden handlar om yttrandefrihet, säger Jesper Bengtsson, ordförande för Reportrar utan gränser.

Meron Estefanos som har eritreansk bakgrund har vid flera tillfällen tidigare blivit hotad och trakasserad av regimtrogna exileritreaner i Sverige. Men händelsen på Bok- och biblioteksmässan beskriver hon som den värsta hittills.

– Han hotade mig för att jag skrivit om Dawit Isaak och hans familj. Han sa att han skulle skära min hals i småbitar. Mannen var där med sin dotter och hade uppenbarligen betalat för att komma in på Bokmässan enbart för att hota mig, säger hon. Flera personer blev vittne till hur mannen hotade Meron Estefanos, som har polisanmält det inträffade.

– Det är mycket viktigt att polisen utreder den här frågan i grunden, säger Jesper Bengtsson. Bokmässan var full av människor när hotet riktades och det är svårt att se att de inte skulle hitta vittnen som bekräftar Meron Estefanos uppgifter. Händelsen illustrerar den djupa splittringen mellan regimtrogna eritreaner och exileritreaner som kämpar för demokrati och yttrandefrihet. Med olika medel försöker de regimtrogna tysta alla kritiska röster.

Expressens USA-korrespondent Mats Larsson och fotografen Axel Öberg råkade illa ut vid ett möte med Eritreas president Essayas Afewerki utanför FN:s högkvarter i New York. Då Mats Larsson försökte ställa frågor om Dawit Isaak till Essayas Afewerki fick han armbåge i magen av en av presidentens livvakter. En livvakt gjorde också ett försök att ta ifrån Axel Öbergs hans kamera och livvakten signalerade att han ville skära halsen av Öberg.