Zamora ställs åter inför rätta i Guatemala

Den guatemalanska journalisten Jose Rubén Zamora ställs återigen inför rätta. Detta är den senaste av tre politiskt motiverade åtal mot Zamora som suttit häktad i mer än 550 dagar i samband med ett penningtvättsmål, trots att domen upphävdes i oktober. Reportrar utan gränser (RSF) kommer att närvara i rättssalen för att övervaka förhandlingen.

Den rättsliga kampen fortsätter för Jose Rubén Zamora. Han är ett av Guatemalas kändaste journalist och grundare av tidningen elPeriódico. Den 5 februari ställs han inför rätta igen i ett mål där han och hans tidigare advokater anklagas för att ha konspirerat för att störa utredningarna av det tidigare penningtvättsmålet mot honom. Jose Rubén Zamoras advokater dömdes för dessa anklagelser i januari och april 2023. Förhandlingen mot honom har redan skjutits upp två gånger, och den nya rättegången för penningtvätt har också skjutits upp.

Förhöret är Jose Rubén Zamora första i domstol under den nya presidenten Bernardo Arévalo, som tillträdde den 14 januari. Presidenten förklarade nyligen att hans regering ”inte ska använda verktyg för att driva rättsliga åtgärder mot pressen”. Han betonade också att ”yttrandefrihet är en prioritet”. Artur Romeu, chef för RSF i Latinamerika, kommer att vara i Guatemala City för att bevaka utfrågningen och träffa tjänstemän från den nya regeringen, advokater och journalister. RSF har också begärt att få besöka Jose Rubén Zamora i fängelset.

Fängslandet av Jose Rubén Zamora har av många setts som en symbol för den kriminalisering av journalistiken som genomfördes av den förra regeringen som leddes av Alejandro Giammattei.

När Bernardo Arévalos nya regering tillträdde var ett av löftena att garantera pressfriheten i landet. Det återstår nu att se om de införlivar sina löften.

Det är beklagligt att ett av de största namnen inom Guatemalas journalistik har suttit fängslad i mer än 550 dagar medan han väntar på en ny rättegång byggd på falska anklagelser.

– Jose Rubén Zamora måste omedelbart friges och Arévalo-administrationen måste se till att alla ytterligare domstolsförhandlingar mot honom genomförs rättssäkert, säger Artur Romeu.

Guatemala rankas på 127:e plats av 180 länder i RSF:s pressfrihetsindex 2023.

Läs mer på rsf.org

Foto: RSF