Flera journalister har gripits i Iran i samband med den protestvåg som brutit ut efter att kurdisk-iranska Mahsa Amini dog i häktet en efter ett gripande av sedlighetspolisen. Reportrar utan gränser, RSF, kräver att journalisterna omedelbart släpps och fördömer den ökande graden av kränkningar av rätten till information i Iran.
– Iranska myndigheter sänder ett tydligt budskap om att det inte får finnas någon bevakning av protesterna när de riktar in sig på journalister och begränsar åtkomsten till kanaler som WhatsApp och Instagram, säger RSFs avdelning i Mellanöstern.
Det var den 16 september som den unga kurdisk-iranska kvinnan Mahsa Amini dog i häktet, efter att hon gripits av sedlighetspoliserna för at hon var ”olämpligt klädd”. Efter det har protesterna i landet ökat dag för dag. I samma takt har de iranska myndigheterna intensifierat attackerna mot rätten till information. RSF kräver att journalisterna släpps omedelbart och att restriktionerna mot flera media-kanaler hävs. Det iranska folket har rätt att bli informerad om vad som händer i landet.
Den oberoende och Oslobaserade människorättsgruppen Iran human rights uppgav den 23 september att fler än 50 människor hade dödats dittills under protesterna. Under helgen har protesterna mot ”hijab-reglerna” ökat så väl i Iran som runt om I världen, och tusentals demonstranter har demonstrerat i ett stort antal städer.
Enligt RSF:s källor har många journalister kallats till förhör och hotas. Masoud Kourdpour, redaktören för nyhetswebbplatsen Mokeryan i den nordöstra staden Bukan, greps av underrättelsetjänstemän den 20 september. Minst tio journalister har förhörts och hotats i städer som Rasht, Sari och Amol i norr och Ahvaz, huvudstaden i den sydvästra provinsen Khuzestan.
Nilufar Hamedi, tidningsreporter på Sharghs, som rapporterade från sjukhuset där Amini låg i koma innan hon dog och uppmärksammade allmänheten på hennes svåra situation, har själv arresterats, meddelade Shargh på Telegram. Fotojournalisten Yalda Moaiery greps också förra vecka när hon bevakade protesterna i Teheran.
Islamiska republiken Iran har också drastiskt begränsat åtkomsten till Instagram och WhatsApp och påtvingat nedstängning av internet sedan protesterna utbröt. I Iranska kurdistan, som var Aminis hembygd och där protesterna börjarde, har internet helt stängts ner. I Teheran och andra större iranska städer har internet delvis stängts ner.
Iran är på plats 178 av 180 i Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex 2022.