Reportrar utan gränser fördömer att många journalister frihetsberövats den senaste tiden i Egypten, och påminner de egyptiska myndigheterna om deras skyldighet att låta reportrar utföra sina jobb i så stor utsträckning som möjligt.
Organisationen uppmanar särskilt till att myndigheterna frisläpper Metin Turan, reporter för Turkish Radio and Television Corporation (TRT), som har suttit fängslad sedan den 16 augusti, och Abdallah Shami, reporter för Al-Jazeera, som häktades den 14 augusti. Inga formella åtal har väckts mot de bägge journalisterna.
Turan greps av polisen tillsammans med Hibe Zekeriya, från Anadolu news agency, när de bevakade säkerhetsstyrkornas razzia av al-Fatah-moskén vid Ramsestorget i Kairo den 16 augusti. Zekeriya lyckades efteråt meddela sin nyhetsbyrå via telefon om att de tagits till Torafängelset. Hon frisläpptes åtta timmar senare, men Turan sitter fortfarande fängslad. Enligt en talesman för Turkiets utrikesdepartement har förhandlingar inletts för att få honom frisläppt.
Enligt Al-Jazeeras webbsida förflyttades Shami till Abu Zaabal-fängelset den 18 augusti efter att ha gripits den 14 augusti. Hans arrest förlängdes med 15 dagar trots att åtal uteblivit.
Andra journalister har drabbats av liknande behandling den senaste tiden. Den tyske frilansjournalisten Sebastian Backhaus frisläpptes den 16 augusti, 48 timmar efter att han gripits i Kairo och sedan fängslats i en polisstation.
En grupp journalister från France 2 greps utanför al-Fatah-moskén den 17 augusti och hölls fängslade i en ”underrättelsecentral” under tio timmar innan de släpptes fria. Gruppen bestod av reportern Dorothée Olliéric, kameramannen Stéphane Guillemot, redaktören Arnaud Gidon, samt organisatören Rime El-Fawal.
I en intervju för France 2 den 18 augusti länkade Olliéric det som hon och hennes grupp utsattes för till Egyptens alltmer negativa uppfattning av internationella medier. De flesta egyptier ”förstår inte och kan inte stå ut med det internationella samfundets kritik av general Al-Sisis hårda åtgärder”, säger hon. Ett budskap skickas genom att attackera medier, menar Olliéric. ”De säger: Låt oss bekämpa terrorism på vårt eget sätt och håll er utanför det.”
Reportrar utan gränser fördömer också det våld och de skrämselförsök som frilansfotografen Cliff Cheney och Jared Malsin, stringer för bland annat Time Magazine, utsattes för den 16 augusti nära Ramsestorget.
I en artikel på Time Magazines webbsida säger Malsin att han och Cheney stoppades av män beväpnade med käppar som tog deras kameror och slog honom. Kort därefter fick de tillbaka en del av utrustningen, men en annan grupp stoppade dem sedan och tog med dem till ett garage. De tilläts lämna platsen först efter två timmar på grund av ”säkerhetssituationen”.
Den 17 augusti förbjöds självutnämnda ”folkliga kommittéer” av Egyptens inrikesdepartement. Dessa grupper har skyddat sina bostadsområden från Muslimska brödraskapet genom att beväpna sig, sätta upp vägspärrar och kontrollera alla som vill passera.
Klimatet för journalister har blivit ännu mer ansträngt sedan den 17 augusti då Egyptens statliga informationstjänst gick ut med ett uttalande till utländska medier gällande deras bevakning av de senaste händelserna i landet:
”Egypten känner en stark bitterhet gentemot vissa västerländska mediers bevakning. De tar det Muslimska brödraskapets parti och ignorerar att belysa handlingar av våld och terrorism begångna av denna grupp, i form av skrämselverksamheter och terror mot medborgare.” Uttalandet nämnde varken att tre journalister dödats eller att många mediearbetare attackerats och arresterats.
Vid presskonferensen senare samma dag fick Mostafa Hegazy, interimspresidentens politiska rådgivare, frågan av en journalist om den växande hotbilden mot utländska medier. Hegazy svarade genom att repetera regeringens fördömande av utländska mediers upplevda partiskhet.
Konferensen avslutades med att journalisterna fick ett presspaket med titeln ”Egypten bekämpar terrorism, 14-16 augusti”. Det innehöll fotografier och kommentarer om våld som begåtts av supportrar till den avsatte presidenten Mohamed Morsi.