Journalister deporteras, åtalas och hotas i Mellanöstern

Han återvände till Irland den 19 juni. Sedan de pro-demokratiska protesterna inleddes i februari har han aktivt kommenterat utvecklingen och gett många intervjuer om regeringens allt hårdare kontroll. Finian Cunningham säger till Reportrar utan gränser att han haft ett turistvisum som skulle gå ut i juni, men att det dragits in på grund av hans aktiviteter som journalist. Myndigheterna varnade om att han skulle kallas till förhör om han inte lämnat landet inom 48 timmar. Rättegången mot Jameel Hassan Al-Shuwaikh, fotograf för oppositionsgruppen Al-Wefaq, inleddes i en militärdomstol den 14 juni. Han är åtalad för att ha ”fotograferat med avsikt att ändra och fabricera information” och sedan skickat bilderna till utländska organisationer med avsikt att dra skam över regimen. Hans familj har inte kunnat besöka honom sedan han greps i Sar den 21 april, då säkerhetsagenter och maskerade män med vapen omringade hans bil.

Fotografen Nedhal Nooh släpptes den 16 juni. Han är medlem i Bahrains fotografklubb och har varit fängslad sedan den 18 maj. Hassan Salman Al-Ma´atooq, en 29 år gammal fotograf och sjukskötare, greps den 23 mars och dömdes den 12 maj till tre års fängelse. Han åtalades på fyra punkter varav två kan kopplas till hans jobb som fotograf: fabricerande av fotografier av skadade människor och spridning av fabricerade fotografier och falsk information. Många journalister, fotograder och regimkritiker på nätet hålls fängslade i Bahrain: * Faysal Hayyat, Ali Jawad, Abdullah Alawi och Jassem Al-Sabbagh som greps efter att de tvingats säga upp sig från tidningen Al-Bilad. * Ali Omid, Hani Al-Tayf, Fadel Al-Marzouk, Hossein Abdalsjad Abdul Hossein Al-Abbas, Jaffar Abdalsjad Abdul Hossein Al-Abbas, Hamza Ahmed Youssef Al-Dairi och Ahmed Youssef Al-Dairi, som administrerat och lett olika webbforum. * Hossein Abbas Salem, fotograf. * Abbas Al-Murshid, frilansjournalist och skribent som bidragit till flera olika webbforum. Han greps den 16 maj. * Mohamed Salman Al-Sheikh, ordförande för Bahrains fotografklubb, greps den 11 maj. * Mohamed Ali Al-Aradi, fotograf för tidningen Al-Bilad som greps den 8 maj. * Abdullah Hassan, som nyligen avskedades från tidningen Al-Watan. Han greps den 14 maj. * Hussein Ali Makki, redaktör för Rasad News sidor på Facebook och Twitter, och en viktig informationskälla till brott mot mänskliga rättigheter i Bahrain, som greps den 9 juni.

SYRIENTrots den allt hårdare kontrollen har journalisten och bloggaren Jehad Jamal släppts. Han är känd under synonymen Milan och greps på Aleppos kafé Milan den 5 maj. Bloggaren Kamal Sheikhou har fått sin rättegång uppskjuten till den 28 juli. Det är det enda som rapporterats om honom på flera veckor. JEMENYahia Al-Thanaya, reporter på Al-Shawa.net, greps vid en vägspärr utanför huvudstaden Sanaa den 19 juni. Några dagar tidigare rapporterade han att regeringen olagligt håller aktivister i ett hemligt fångläger på militärbasen Al-Dailami.

Reportrar utan gränser kräver att han släpps omedelbart. Ahmed Sayeed Nasser, redaktör för den oppositionella veckotidningen Al-Wahdawi, hotades den 16 april i ett telefonsamtal där han anklagades för att ha förolämpat presidenten och hans familj i flera av sina artiklar. Han blev också tillsagd att flera av tidningens reportrar kunde vara i fara på grund av att man publicerat dokument som utrett mordet på Nordjemens president Ibrahim Al-Hamdi 1977. I ett tidigare samtal anklagades tidningen för att ha ”gått för långt” av någon som identifierade sig som en tjänsteman på inrikesministeriet. Under tiden konfiskerades de exemplar av tidningen som var på väg ut till städerna Taiz och Hodeidah. Al-Wahdawi har uppgett att det var tredje gången säkerhetsstyrkan beslagtagit exemplar av tidningen som skulle ha distribuerats till Taiz och Hodeidah sedan oron startade i Jemen. Soldater beslagtog exemplar av den oberoende veckotidningen Al-Nass den 19 juni. Dagen innan hade säkerhetspersonal konfiskerat den senaste upplagan av dagstidningen Al-Oula vid en vägspärr utanför Sanaa.