De svåra striderna i Palestina fyller världens medier men striderna mellan Israel och Palestina drabbar journalister hårt när de försöker bevaka situationen.
– Mediernas roll och oberoende är aldrig så viktigt som i svåra konflikter. Attacker mot journalister är ett brott mot Genevekonventionen och kan betraktas som krigsförbrytelser, säger Jonathan Lundqvist, ordförande för Reportrar utan gränser.
Fyra dödsfall
Den 30 juli dödades Rami Rayan, en fotograf för den lokala nyhetsbyrån Palestinian Network for Journalism and Media, när han bevakade en lokal marknadsplats.
Sameh al-Aryan, reporter för hamasanknutna al-Aqsa TV, skadades svårt vid samma räd och avled några timmar senare.
Den 20 juli dödades Khalid Hamad, kameraman för produktionsbolaget Continue TV, när han förberedde en rapport om Israels attacker på palestinsk räddningspersonal. Han bar hjälm och skyddsväst tydligt märkta med ”Press” och stod nära en ambulans när han träffades av stridsvagnseld.
Den 9 juli dödades Hamdi Shehab, chaufför nyhetsbyrån Media 24, när han körde en bil som var märkt med ”TV”.
Utöver dessa fyra har fem journalister dödats utanför deras direkta uppdrag som nyhetsförmedlare.
Även propaganda skyddas
Under striderna har Israel bombat radio- och tv-kanalerna al-Aqsa, propagandaorgan för Hamas, med vad som antas vara direkt eld. Reportrar utan gränser klargör att även propagandistisk media skyddas och de utgör inte legitima militära mål, enligt en expertgrupp för den internationella brottsmålsdomstolen, ICC.
Journalister kläms mellan tre sidor
Reportrar utan gränser släppte i juni 2014 en rapport, Palestinian Journalists Caught Between Three Sides, som utförligt beskriver situationen för journalister och nyhetsförmedlare i Palestina.
I rapporten pratar Reportrar utan gränser med journalister, människorättsaktivister, ledare för civilsamhällesorganisationer, diplomater och politiska representanter. De delar alla en slutsats: de palestinska territorierna är en av världens svåraste platser journalister.