Reportrar utan gränser har nåtts av nyheten att journalisten Yirgalem Fisseha Mebrahtu, som sitter i husarrest sedan 2009, har fått uppsöka sjukhus tidigare i år. Reportrar utan gränser ser med stor oro på hennes hälsotillstånd, och vilka omständigheter hon sitter fängslad under.
– Världen följer blodbadet i Syrien och munkarnas protester i Tibet, men möter Eritreas öde med likgiltighet. Medborgarna i Eritrea har en regering som är lika grym som i Damaskus eller Kina. Minst 32 journalister sitter fängslade utan åtal och utan rättegång, vissa i mer än tio år.
Presidenten Issaias Afewerki har redan tillåtit att fyra journalister dött i fängelset. Regeringen ger ingen information om hur tillståndet är för de fängslade människorna, eller om de ens lever. Just nu är det Yirgalem Fisseha Mebrahtus liv de leker med. Enligt den information Reportrar utan gränser har fått är läget för henne allvarligt, och hon vårdas på sjukhus. Hon har fått uppsöka sjukhus två gånger, i november 2011 och januari 2012. Hon är övervakad hela tiden, och får inte ta emot några besökare. Hennes familj och vänner har inte fått veta vilken sjukdom hon har, men att hennes behandling egentligen kräver vård utomlands.
Reportrar utan gränser beklagar den apati omvärlden har inför Eritrea, och har haft ända sedan 2001. Yirgalen Fisseha Mebrahtus kommer från staden Adi Kayih och greps under en husrannsakan mot Radio Bana, den 22 februari 2009, då hela personalen greps. Reportrar utan gränser har hela tiden uttryckt sitt stöd till henne, precis som till svenske Dawit Isaak. En god nyhet är att journalisten Said Abdulhai som greps i mars 2010, ska ha släppts för flera månader sedan, enligt en källa till Reportrar utan gränser. Han är en veteran från frihetskriget mot Etiopien och har en examen från Libyens universitet Benghazi. Under 1980-talet var han en av grundarna till ett medieinstitut. Han har arbetat med information på ministeriets pressavdelning, den eritrianska nyhetsbyrån och den största tidningen som stöttar regeringen. När han greps arbetade han för utrikesministeriet och just nu jobbar han för utbildningsministeriet. Många journalister lämnar landet för att fly från diktaturen, och risken att bli gripen.
Journalisten Senay Gebremedhin, som bland annat arbetade för radiostationen Dimtsi Hafash och informationsministeriet, har nyligen flyttat till Etiopien. En annan journalist från Eritrea som vill vara anonym, har flytt från landet och kontaktat Reportrar utan gränser för att få hjälp.