Journalister hotade i Turkiet

– Dessa hot måste tas på allvar, säger Reportrar utan gränser. Källan till denna tweet, som fortfarande är okänd, måste hittas. Vi uppmanar de turkiska myndigheterna att inleda en undersökning för att ta reda på vad som ligger bakom hotet. Psuedonymen ”Faiz Düsmani” postade ”Hallå hallå! Jag varnar regeringen och ni som kan borde också informera dem. Ergenekon planerar att mörda Ahmed Sik och Nedimer Sener. Organisationen kommer att döda dem och sedan skylla på religionen och samhället.”

Sik berättar att han tog hotet på allvar och tycker det verkar vara samma personer som ledde till att han suttit häktad i ett år anklagad för terrorism bakom tweeten.

– De vill tysta mig, och om något händer mig är de ansvariga, säger Sik.

Natten han släpptes från fängelset talade han öppet om sin på terrorism-anklagelserna, vilket upprörde många människor. Flera journalister har fått dödshot under de senaste åren, och de flesta hoten kommer från extremhögern. Journalisten Hrant Dink mördades i januari 2007, men de som ligger bakom mordet har inte hittats trots omfattande utredningar. Sedan Sik släpptes har han umgåtts med sin familj, men har planer på att börja arbeta igen inom några dagar. Han jobbar för sidan habervesaire.com, en hemsida som drivs av studenter vid kommunikationsfakulteten vid Istanbuls universitet. Ahmet Sener kommer snart att återuppta arbetet på dagstidningen Posta.

Sik och Sener åtalas tillsammans med åtta andra journalister som arbetat för hemsidan Oda TV. Fem av dem sitter fortfarande gripna. Det är ägaren av sidan, Soner Yalcin, reportern Muyesser Ugur, nyhetschefen Baris Terkoglu, ansvarige utgivaren Baris Pehlivan samt Yalcyn Kücük. Deras fall tas upp den 18 juni.