Journalister hotade och misshandlade i Grekland

Reportrar utan gränser fördömer kraftfullt en ny våg av attacker mot reportrar och fotografer i Aten. Säkerhetsstyrkorna måste identifiera de personer som är ansvariga.

–Lugnet för journalister varade inte länge, säger Reportrar utan gränser.

–De kravallpoliser som kritiserats för att ha missbrukat sin makt förra sommaren och hösten verkar ha gjort samma sak igen. Den senaste tidens attacker verkar vara avsiktliga.

–Marios Lolos, en välkänd mediepersonlighet, var uppenbarligen ett ett mål för säkerhetsstyrkorna när han deltog i en fredlig demonstration. Ville de straffa honom för att han är fackligt aktiv? Försöker man tysta media, nu när missnöjet växer? När en journalist blir trakasserad måste de ansvariga poliserna tillsätta utredningar, så att detta kan få ett slut!

Lolos arbetar som fotograf för nyhetsbyrån New China, och är ordförande för grekiska fotojournalisters fackförbund (EFE). Han blev under demonstrationen slagen i huvudet av kravallpolisen i Aten, och fick föras till sjukhus med allvarliga skallskador. Alla parter är överens om att stämningen var lugn när Lolos attackerades. Han och andra fotojournalister var på Syntagmaplatsen för att hylla pensionären som tog sitt liv på samma plats dagen innan, och ingen av dem bar hjälm eller gasmasker.

Makis Syndodinos från tidningen Naftemporiki och TV-reportern Panagiotis Bousios skadades också av kravallpolisen. Journalister skadades även under sammandrabbningarna mellan demonstranter och kravallpolis den 4:e april. Rena Maniou från Antenna TV fick ett slag mot nacken, och fick föras till sjukhus i ambulans. Även Dionysis Vythoulkas från To Vima och Giorgos Gerafentis från NET skadades av polisen. Anthee Carassava från Sky News och Los Angeles Times attackerades av polis när hon rapporterade från en militärparad på Syntagma Square den 25 mars.

Även om hon hade all nödvändig ackreditering och var på väg därifrån stannades hon av polis som hotade att föra bort henne med våld och ta hennes utrustning. Tre andra poliser kom till platsen, och Carassava misshandlades och poliserna släpade henne till en innergård i närheten. Misshandeln slutade när en annan polis ingrep. Carassava försökte identifiera de som angrep henne.

De reagerade då genom att ta henne till en polisstation och hota henne. När hon frågade på vilka grunder de hll henne inlåst i ett rum på polisstationen, försökte de skrämma henne genom att hota med att gripa henne och ”gör vad de vill” med henne. I en rapport som publicerades den 14 september 2011, betonade Reportrar utan gränser att pressfriheten blivit sämre i Grekland. Polisen uppmanades också att respektera journalisters rätt att rapportera från demonstrationer.