Journalister i El Salvador utsatta för spionage

35 salvadoranska journalister har fått sina telefoner hackade av spionprogrammet Pegasus. Reportrar utan gränser (RSF) uppmanar El Salvadors riksåklagare att inleda en utredning om användningen av spionprogrammet. 

Enligt en utredning av den kanadensiska icke-statliga organisationen Citizen Lab, publicerad den 12 januari, har mobiltelefoner från minst 35 journalister på sex olika salvadoranska medier – El Faro, GatoEncerrado, La Prensa Gráfica, Revista Digital Disruptiva, Diario El Mundo och El Diario de Hoy – infekterats med det israeliska spionprogrammet Pegasus från juli 2020 till november 2021.  Spionprogrammet, skapat av det israeliska teknikföretaget NSO Group, har spårats till inte mindre än 22 journalisters telefoner på El Faro, en oberoende digital tidning vars undersökande journalistik är berömd i hela Latinamerika. El Faro är öppet kritisk mot myndigheterna och avslöjade 2020 att regeringen förhandlade fram ett avtal med det kriminella gänget Mara Salvatrucha (MS-13).

El Faro redaktören Oscar Martinez telefon hackades 42 gånger, enligt Citizen Lab rapporten. -Det utbredda spionerandet på journalister är extremt allvarligt och får stora konsekvenser för pressfriheten i El Salvador, säger Erik Halkjaer, ordförande för RSF Sverige.  -Vi uppmanar El Salvadors riksåklagare att omedelbart inleda en utredning i syfte att identifiera och åtala de ansvariga för spionage. Vi upprepar också vår vädjan till den israeliska regeringen att införa ett moratorium för export av denna typ av spionprogram tills skyddslagstiftning kan införas. Att tillåta regeringar att installera spionprogram som i praktiken används för att spionera på hundratals journalister utgör ett verkligt problem för demokratier över hela världen. Pegasus kan användas för att ta nästan total kontroll över en mobiltelefon, inklusive mikrofon, kamera och live kommunikation, och för att komma åt alla meddelanden, inklusive de som skickas med krypterade appar. RSF uppmanar personal på medier i El Salvador att följa deras rekommendationer till journalister som kan vara infekterade av Pegasus. De uppmanas att kontakta Access Now för att kontrollera om deras telefoner har infekterats av spionprogrammet.  I ett uttalande till nyhetsbyrån Reuters kort efter publiceringen av Citizen Lab rapporten, förnekade den salvadoranskska regeringen att ha något samröre NSO Group. Men de salvadoranska medierna som var utsatta för spionaget insisterar på att regeringen måste ha legat bakom spionerandet.

Ända sedan Nayib Bukeles valdes till president 2019 har hans auktoritära styre varit en källa till stor oro. I september 2020 anklagade han de viktigaste digitala medierna för att ljuga, attackera hans regering och föra en politisk kampanj mot honom. Han undvek att hålla presskonferenser under sina första månader som president. Han föredrar att använda Twitter för att trakassera journalister, fördöma dem som ”politiska aktivister” och har blockerat några av dem på sociala medier.

Efter avslöjandena om Pegasus projektet i juli 2021 gick RSF samman med mer än 80 icke-statliga organisationer och internationella experter för att kräva att EU inför sanktioner mot NSO-gruppen.

RSF och två marockanska journalister lämnade in ett gemensamt klagomål till åklagare i Paris i juli 2021. De uppmanade åklagaren att utreda de ansvariga för att spionera på journalisterna. Ytterligare 22 journalister från totalt 10 länder som har varit eller kan ha varit måltavlor för Pegasus har anslutit sig till klagomålet.

El Salvador rankas på 82:a plats av 180 länder i RSF:s globala pressfrihetsindex 2021, åtta platser lägre än 2020.