Journalister i Ukraina riskerar livet

Flera medieteam har redan utsatts för beskjutning. Två har dött och många fler har ådragit sig skottskador i Ukraina sedan starten av den ryska invasionen för mindre än två veckor sedan. Reportrar utan gränser (RSF) upprepar sin uppmaning till de ryska och ukrainska myndigheterna att uppfylla sina internationella åtaganden för att garantera säkerheten för reportrar ute på fältet, och uppmanar journalisterna till största möjliga försiktighet.

Skotten passerade bara några centimeter från den schweiziska fotografen Guillaume Briquets huvud. Det var ett förmodat ryskt specialkommando som sköt mot honom kort efter att han passerat en ukrainsk checkpoint, på väg mot den södra staden Mykolaiv den 6 mars, samtidigt som han täckte den ryska framryckningen i regionen. Trots de många ”Press”-skyltarna  på hans bil och hans skottsäkra väst trakasserades den erfarne krigsreportern sedan av soldaterna, som stal 3 000 euro och utrustning från honom.

-Den här incidenten illustrerar tydligt att reportrar på fältet är direkta måltavlor i kriget, trots alla regler som skyddar journalister, säger Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser, Sverige.

Reportrarna är civila som håller världen informerad om hur striderna utvecklas. De ska kunna arbeta säkert. Vi uppmanar därför alla parter i konflikten att omedelbart åta sig att skydda journalister på fältet i enlighet med internationell rätt. Vi rekommenderar också att journalister iakttar största försiktighet med tanke på de många attackerna från ryska kommandosoldater.

Under rysk eld 

-De var mindre än 50 meter bort, berättar Briquet, som fick skador i ansiktet och på armen av glassplitter från vindrutan. De sköt helt klart för att döda. Om jag inte hade duckat hade jag blivit träffad. Jag har blivit beskjuten förr i andra krigszoner, men jag har aldrig upplevt något liknande som det här. Journalister som reser runt i landet utan krigserfarenhet är i livsfara. Ett team som arbetar för den Londonbaserade panarabiska TV-kanalen Al-Araby TV – reportern Adnan Can och kameramannen Habip Demirci – utsattes för rysk skottlossning i Irpin, en förort till Kiev, den 6 mars. Skotten riktades mot deras bil trots att de hade fäst en vit flagga och ”Press”-skyltar på fordonet. Instängda i en stad där strider pågick, fick de två journalisterna gömma sig hos invånarna. Ett team från den brittiska TV-kanalen Sky News – fyra britter och en ukrainsk journalist – besköts av en rysk spaningsenhet när de var på väg mot Bucha, i utkanten av Kiev, den fjärde dagen av invasionen. Teamets ledare, reportern Stuart Ramsay, fick en skottskada i nedre delen av ryggen medan kameramannen Richie Mocklers utrustning räddade honom från att bli skadad. Efter att ha ropat att de var journalister och efter att ha sett att skottlossningen fortsatte, trots deras pressvästar, övergav teamet bilen och sprang för att söka skydd.  Vojtech Bohac och Majda Slamova, två tjeckiska journalister som rapporterar för Voxpot, och två ukrainska journalister på Central TV hade mer tur under en liknande incident när de reste tillsammans i en bil i Makariv, en annan stad i utkanten av Kiev, den 3 mars. De lyckades fly oskadda i sin bil efter att ha blivit beskjutna av ryska soldater med AK-47 automatgevär, rapporterar Voxpot och Central TV.

-Det här såret i axeln kostade mig nästan livet, säger den danska journalisten Stefan Weichert till RSF. Han är nu inlagd på sjukhus i Danmark efter att ha evakuerats tillsammans med sin kollega, Emil Filtenborg Mikkelsen, som ådrog sig fyra skottskador i samma attack.  De två reportrarna som arbetar för den danska tidningen Ekstra-Bladet ådrog sig dessa skador i Okhtyrka, en stad i nordost, den 26 februari.

-Den beväpnade mannen, som vi inte kunde identifiera, befann sig cirka 15 meter bakom vår bil, säger Weichert. Han kunde inte ha missat ”Press”-skylten som syntes tydligt på vår bil.

4 TV-torn bombade  

Förutom att skjuta direkt mot reportrar har de ryska väpnade styrkorna också genomfört attacker mot telekommunikationsantenner för att förhindra ukrainska TV- och radiosändningar. Fyra radio- och TV-torn – i Kiev, Korosten, Lyssytchansk och Charkiv – har varit mål för ryska attacker som abrupt avslutade sändningarna från minst 32 TV-kanaler och flera dussin nationella radiostationer. Evgeny Sakun, en kameraman från den lokala Kiev Live TV-kanalen, befann sig vid tornet i Kiev vid tidpunkten för attacken och dödades under omständigheter som RSF nu utreder.

Ukraina är rankat på 97:e plats av 180 länder i RSF:s globala pressfrihetsindex 2021, medan Ryssland är rankat på 150:e plats.

Läs artikeln på ryska

Läs artikeln på engelska.

 

Fotograf Guillaume Briquets bil efter beskattning av ryska soldater den 6 mars.
Foto: Maria Chrona