Journalister jagas fortfarande nio år efter utrensningarna 2001

 Organisationen uppmanar också de brittiska myndigheterna att åtala en av männen bakom utrensningen, Naizghi Kiflu bosatt i Storbritannien. Journalisten Eyob Kessete, från den statsägda radio Dimtsi Hafashs amharicspråkiga sändningar, greps förra sommaren då han försökte korsa gränsen till Etiopien. Han hålls nu på okänd ort.

Efter hans förra försök att hoppa av, sommaren 2007, satt han i förvar i ett flertal fängelser innan hans släktingar kunde få ut honom sent 2008, eller tidigt 2009, genom att gå i god för honom.  Ödet för de cirka tjugo övriga journalister som också sitter fängslade är höljt i samma tryckande myndighetsdunkel. Det finns till exempel inga nyheter om Said Abdulhai, journalist, som greps i slutet av mars i år. Det är fortfarande oklart vart den svensk-eritreanska journalisten Dawit Isaak, från den numera nedlagda dagstidningen Setit, som greps i Asmara den 23 september 2001 hålls fången.

En samling av hans texter, med titeln, Hopp – historien om Moses och Mannas kärlek, släpps på bokmässan i Göteborg, Sverige, den här veckan. Utrensningen 2001 innebar att all privat medier förbjöds, samt att flera av de största förlagens personal greps, och Eritrea har ännu inte tagit sig ur det här på grund av den intolerans och paranoia som finns hos landet ledare. Nuförtiden finns inga fri medier i Eritrea. Utländska journalister är inte välkomna i landet och de journalister som arbetar för de statsägda medierna har att välja på att sprida myndigheternas propaganda eller fly landet. Reportrar utan gränser skrev i förra veckan till Scotland Yards avdelning för krigsförbrytare och bad om öppnandet av en utredning gentemot Naizghi Kiflu, en eritreansk medborgare bosatt i Storbritannien. Som informationsminister och en av presidents rådgivare i Eritrea 2001 kan han gripas med stöd i artikel 134, enligt 1988 Criminal Justice Act, vilken bestraffar tortyr.

I maj 2008 släppte Reportrar utan gränser rapporten “Naizghi Kiflu, the dictatorship’s eminence grise” som detaljerat beskriver hans roll i den eritreanska förtryckarapparaten. Läs rapporten. Eritrea har legat lägst på Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex under de senaste tre åren. Landet är rankat 175 av 175 länder. Den en gång hjälteförklarade president Issaias Afeworki står nu bakom ett fruktansvärt förtryck gentemot sin befolkning och har blivit en av Afrikas värsta diktatorer. Han finns på Reportrar utan gränsers lista över “Predators of Press Freedom” Skriv under petition for the release of journalists imprisoned in Eritrea