Journalister lever farligt efter militärövertagandet

130902_egypteslideshow-3-4f9c7.jpg

När armén störtade Morsi den 3 juli uppmanade Reportrar utan gränser den nya övergångsregeringen att respektera sin ursprungliga färdplan genom att snabbt anta ”en ny konstitution som till fullo respekterar de mänskliga rättigheterna inklusive yttrandefriheten och fria och demokratiska president- och parlamentsval val med respekt för den politiska mångfalden”.

Sedan den 3 juli har totalt fem journalister dödats, 80 journalister har godtyckligt gripits (sju av dem hålls fortfarande i fängsligt förvar) och minst 40 journalister har attackerats av polis eller av demonstranter.

Kränkningarna har skett i en starkt polariserad politisk miljö som har gjort situationen mycket svår och farlig för journalister.

Reportrar utan gränser fördömer det klimat av våld och politisk förföljelse som både lokala och utländska journalister nu tvingas att arbeta under i Egypten.

– Det är oacceptabelt att journalister ständigt blir till måltavlor. Reportrar måste kunna arbeta utan att deras liv sätts i fara, oavsett vilka de politiska skiljelinjerna är. Vi beklagar den passivitet som de nya egyptiska myndigheterna visar. Vi uppmanar dem att reagera snabbt genom att vidta konkreta åtgärder för att garantera journalisters säkerhet och respekten för fri information, säger Reportrar utan gränser.

Reportrar utan gränser påpekar att mediebevakningen av evenemang som demonstrationer och protester är avgörande för att förstå komplexiteten i den rådande situationen

Läs pressmeddelande (engelska) i sin  helhet här!