Journalister misshandlade av polis

– Genom att direkt attackera journalister som rapporterade sammandrabbningarna med demonstranter försöker polisen dölja vad som händer i Srinagar. Vi uppmanar den indiska regeringen att beordra att trakasserierna mot journalister upphör omedelbart. Myndigheterna måste tillåta journalister att rapportera från demonstrationer och har därmed också skyldighet att skydda dem från våld som riktas mot dem, säger Reportrar utan gränser.

Polisen och CRPF ingrep med batonger och slangbellor för att skingra en grupp unga människor som samlats utanför den historiska moskén Jamia Masjid i Nowhatta efter fredagsbönen den 19 augusti. De var på väg att inleda en marsch på uppmaning från Syed Ali Shah Geelani, ordförande i en av två fraktioner av Hurriyat, en politisk allians som formats under 1990-talet och som strävar efter ett självständigt Kashmir. Showkat Shafi, frilansfotograf för Al-Jazeera, misshandlades av polisen och fördes till polisstationen i Nowhatta.

Showkat Shafi har bidragit till rapporten ”Kashmir: the forgotten Conflict” åt Al-Jazeera.

– Polisen och CRPF dök upp och skrek åt oss. Vi blev rädda och sprang därifrån. De fångade Showkat och slog honom med plaströr och bambustavar. De sparkade honom också, och släpade honom längs vägen, säger en annan fotograf till nättidningen Greater Kashmir.

Narciso Contreras, mexikansk fotograf från Zuma Press agency i Kalifornien, blev också gripen också misshandlad av polisen. – De använde grovt språk och slog honom med stavar. De sparkade honom också. De släpade honom och satte honom på polisstationen, berättar journalisten Rajesh Iyer. Han tillägger att polisvåld hade blivit ”en norm”. De två fotograferna fördes till sjukhus efter att de släppts samma kväll. En talesman för polisen i Nowhatta ifrågasatte dessa redogörelser och påstår att ingen skadades.

Ett religiöst program på den privatägda radiokanalen 92.7 Big FM i Srinagar stängdes av utan förvarning den 17 augusti. Programmet riktar sig mot unga människor med sociala problem och leddes av Mohammad Umar Farooq, religiös ledare och ordförande i den andra fraktionen av Hurriyat.

– Om ordern kom högre ifrån än delstatsmyndigheterna så krävs en förklaring. Det skulle vara oacceptabelt att den statliga regeringen lägger sig i – utan öppenhet och utan given anledning – vilka program som sänds på en privatägd radiostation i Srinagar, säger Reportrar utan gränser.

Programmet har börjat sändas igen, men Mohammad Umar Farooq är fortfarande förbjuden att leda det. Omar Abdullah, minister för Jammu och Kashmir, förnekar inblandning i förbudet.

– Jag har inte gett några instruktioner om att han ska stoppas, säger Omar Abdullah.

Mohammad Umar Farooq lägger skulden på de statliga myndigheterna.

– De sade att beslutet hade fattats på högre nivåer utanför delstaten, säger Mohammad Umar Farooq.

Indien rankas som nummer 122 av 178 länder i Reportrar utan gränsers senaste pressfrihetsindex.