Journalister och tidningsdistributörer attackeras i kaotiskt Bolivia

Journalister i Bolivia attackeras

Under de senaste veckornas politiska oroligheter i Bolivia har Reportrar utan gränser räknat till fler än 30 övergrepp på pressfriheten. Redaktioner har plundrats, journalister attackerats och tv- och radiokanaler hindrats från att sända. Reportar utan gränser uppmanar alla parter att respektera medias arbete och säkerhet.

Sedan presidentvalet i Bolivia den 20 oktober har Reportrar utan gränser dokumenterat fler än 30 övergrepp på pressfriheten. Det handlar om allt från hot och trakasserier till stöld, censur, våld och plundring av hela redaktioner.

Den 9 november sattes tv-kanalen Unitel i El Altos sändningsstation, strax utanför huvudstaden La Paz, i brand. Samma dag avbröt demonstranter Bolivia TV:s och Radio Red Patria Nuevas sändningar och tvingade reportrarna att lämna sina arbeten. José Aramayo, som leder en lokal radiostation ägd av den bolivianska bondefederationen, Confederación Sindical Única de Trabajadores Campesinos de Bolivia, misshandlades, bands vid ett träd och förnedrades offentligt.

Den 11 november såg sig tv-kanalen Television Universitaria (TVU) tvingade att avbryta sina sändningar efter att flera av kanalens journalister blivit hotade. Senare samma dag satte demonstranter eld på TVU:s nyhetsankare Casimira Lemas privata hem. Även tidningen Página 7 och tv-kanalen Red Uno stängde igen efter att deras personal blivit hotad.

De senaste veckorna har allt fler journalister utsatts för hot, hat och trakasserier på sociala medier. Den 29 oktober attackerades och misshandlades reportern Brishka Espada, som arbetar för radiostationen Red ATB, i Cochabamba. Även tidningsdistributörerna har attackerats varför flera tidningar som Página 7, i La Paz, Opinión och Los Tiempos, i Cochabamba, och El Deber, La Estrella del Oriente, El Día och El Mundo, i Santa Cruz sett sig tvungna att sluta trycka sina tidningar.

Bakom attackerna står såväl demonstranter trogna den förre presidenten Evo Morales som oppositionella demonstranter och polis.

– Pressfriheten i Bolivia är i stor fara. Det är snart när omöjligt för journalister att utföra sina arbeten på grund av våldet. Det är av yttersta vikt att politiker, militären, demonstranter, fackliga ledare och ledare för ursprungsfolkens rörelser respekterar alla medier och skyddar journalister så att de kan utföra sina arbeten, säger Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser Sverige.

Pressfriheten och journalisters säkerhet har varit under stor press i Bolivia under många år. De senaste fem åren har landet tappat sexton placeringar på Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex, och rankas nu på plats 113 av 180, men den rådande utvecklingen är extremt allvarlig och farlig.