Myndigheterna skulle kunna böta journalister upp till 300 000 dinar (sju miljoner svenska kronor) för att kritisera landets emir, kronprinsen, eller förvränga vad de säger. Myndigheterna ska också kunna döma journalister som kränker gud, profeten av islam, dess fruar eller kompanjoner.
– Vi är upprörda över regeringens strävan att använda denna omänskliga lag för kontroll och motverkande av informations och yttrandefriheten, säger RUG och uppmanar nationalförsamlingen att avvisa den.
– Vi vill påminna om att yttrandefriheten är en fundamental frihet inskriven i Artikel 19 i den Allmänna förklaringen om mänskliga rättigheter. Kuwaits undertecknande av deklarationen innebär att dess nationella och internationella skyldigheter måste följas. Skulle förslaget godtas av nationalförsamlingen skulle det utgöra ett enormt hot mot mediafriheten och det skulle säkerligen inte ”förstärka” mediernas ställning, som informationsministeriet cyniskt påstår.
Avslöjandet om lagförslaget kommer efter det senaste månadernas uppsving i fällande domar mot nyhetsleverantörer. Den 20 mars, dömdes bloggaren Badr Al-Rashidi, till fem års tvångsarbete för att ha twittrat inlägg som ansetts förolämpande mot landets emir, spridit falsk information och underminerat emirens rykte. Först dömdes han till endast två års fängelse och har hållits i förvar sedan juni 2012. Rashidi har stått fast vid sin oskuld och förnekar att han har skrivit nedvärderande twitter-inlägg. Dessutom användes hans konto efter hans gripande vilket visar på att det troligtvis blivit hackat.
Den 4 februari, fastställde appellationsdomstolen bloggaren Ourance Rashidis straff till tio års tvångsarbete. Den 27 oktober 2011, dömdes han för kritiserat landets emir i en video som publicerats på Youtube och att sprida ”falsk information”.
Journalisten Ayyad Al-Harbi dömdes, den 7 januari till två år i fängelse för att förolämpat emiren i en artikel som handlade om korruption i regeringen och dess repressiva politik.
Reportrar utan gränser försvarar utom de ovannämnda, Rima Al-Baghdady och Ahmad El-Enezi. Två journalister på Kuwaits tv-station Al-Yaum som läst upp ett nytt pressmeddelande från oppositionen, den 9 oktober 2012. Nu anklagas de för förtal av landets emir, för att ha underminerat hans auktoritet och förolämpat hans traditionella åsikter och nu riskerar de fem år i fängelse. Den 10 april, beslöt rätten att skjuta fram utredningen av bevisen till den 8 maj.
– Alla fängelsestraff som bloggare och nätanvändare står inför är ett allvarligt problem, säger Reportrar utan gränser.
– De senaste domarna är väldigt stränga – två till tio års fängelse för blogginlägg, tweets eller videor! Domarna för att ha förolämpat emiren eller ”sprida falsk” information är endast svepskäl för att undanhålla kritik mot regeringen. Därför är skrämselpolitiken av bloggare och nätanvändare ett direkt hot mot informationsfriheten.