Covid 19-pandemin och oroligheterna i Belarus har lett till att ett stort antal journalister gripits och fängslats. Inte mindre än 444 journalister satt fängslade, togs som gisslan eller försvann under 2020. Det framgår av Reportrar utan gränsers 25:e årsrapport.
Antalet fängslade journalister världen över ligger på en historiskt hög nivå. 387 journalister, varav 345 män och 42 kvinnor, hölls fängslade under 2020. Det är två färre än förra året. Fler än hälften av de fängslade journalisterna, 61 procent, hålls i de fem länderna Kina, Egypten, Saudiarabien, Vietnam och Syrien.
Belarus ligger inte långt när det gäller antal gripna journalister. Minst 370 journalister har gripits sedan presidentvalet den 9 augusti. De flesta har släppts efter att ha suttit fängslade i olika långa perioder. Många av dem riskerar åtal och fängelsestraff. I början av december satt fortfarande åtta journalister fängslade.
Covid-19 pandemin har lett till en våg av gripande och gripanden av journalister världen över. Många länder införde snabbt undantagslagar och nödåtgärder som ledde till att journalister greps och ibland fängslades. 450 journalister har utsatts för rättsliga åtgärder. Mellan mars och maj fyrdubblades antalet gripna journalister.
Asien är värst när det gäller ingrepp mot journalister som bevakar corona pandemin. I denna världsdel, där corona startade, sitter journalister fängslade i Kina, Myanmar, Bangladesh, Jordanien och Iran. De står anklagade för att ha spridit felaktig information om coronaviruset.
Även journalister i Afrika lever farligt om de bevakar coronapandemin. I länder söder om Sahara har det svept en våg av våld och övergrepp mot media. Enligt Reportrar utan gränsers årsrapport greps tre gånger så många journalister mellan 15 mars och 15 maj i år jämfört med samma period 2019.
I Latinamerika har situationen för media försämrats avsevärt i spåren av coronapandemin. I länder som Venezuela, Honduras, Nicaragua och Kuba har förföljelsen av kritiska och oberoende journalister och godtyckliga åtal ökat. Av Reportrar utan gränsers barometer över antalet dödade journalister framgår också att hittills i år är Latinamerika den farligaste regionen i världen för journalister.
I Europa och Centralasien använder skrupellösa regeringar coronaviruset som en ursäkt för att trakassera media. Godtycklig lagstiftning om spridning av falsk information har använts för att arrestera journalister i länder som Azerbajdzjan, Kasakstan, Tadzjikistan, Ryssland och Belarus.
I Centraleuropa och Balkan har flera länder använt pandemin som ursäkt för att instifta nya lagar som begränsar medias möjligheter att rapportera om covid 19, inte minst Ungern och Serbien medan myndigheterna i Polen och Kosovo använder gripande som vapen mot kritiska journalister.
Vid sidan av coronapandemin har våldet och trakasserierna mot journalister som försvarar pressfriheten fortsatt. I Algeriet dömdes journalisten Khaled Drareni, korrespondent för Reportrar utan gränser och TV5 Monde, i september till 2 års fängelse anklagad för att att hota Algeriets territoriella integritet. I grannlandet Marocko fängslades Omar Radi för spionage sedan han avslöjat en spyware-app. I Vietnam greps nyligen Pham Doan Trang igen, för att hon spridit ”anti-regeringspropaganda”. Hon tilldelades förra året internationella Reportrar utan gränsers pressfrihetspris.
Situationen för de många journalister som suttit fängslade i flera år har inte förändrats nämnvärt. Raif Badawi, som suttit fängslad i saudiarabiskt fängelse i 8 år har genomfört flera hungerstrejker, utan resultat. Soheil Arabi, en iranskt fotograf som dömdes till 7,5 års fängelse 2015, sitter nu isolerad. Wikileaks förläggaren. Ödet för Dawit Isaak, svensk-eritriansk journalist som suttit fängslad i 19 år, längre än någon annan journalist i världen, är fortfarande högst osäkert. I oktober i år polisanmälde Reportrar utan gränser Eritreas president Isaias Afwerki inför svensk åklagarmyndighet för brott mot mänskligheten.
Reportrar utan gränser uppmärksammar också Wikileaksgrundanden, Julian Assange, som sitter kvar i brittiskt fängelse i väntan på besked om utlämning till USA, anklagad för att ha delat med sig av hemligstämplat material till journalister.
54 journalister hålls också som gisslan runt om i världen, vilket är tre färre än förra året. De hålls framför allt i de tre länderna Syrien, Jemen och Irak.
Fyra journalister rapporteras som saknade. Tawfik Al-Tamimi, redaktör för tidningen Al-Sabah, kidnappades i Bagdad i mars förra året. Ingen vet vad som hänt honom. Bwira Bwalitse, chef för radiokanalen Bakumbule i Kongo, fördes bort av beväpnade män på våg till jobbet i juni 2020. Daysi Lizeth Mina Huaman, reporter för kabel TV stationen VRAEM TV i Peru är försvunnen sedan januari 2020. Ibraimo Mbaruco, reporter på lokalradiostationen Rádio Comunitária de Palma, i Mozambique, har varit saknad sedan 7 april i år.
Sedan 1995 har Reportrar utan gränser varje år sammanställt statistik över våld mot och övergrepp på journalister i världen. Årssammanställningen baseras på detaljerad och verifierad data som med säkerhet kan fastställa att en journalist fängslats, kidnappats eller försvunnit i samband med sin yrkesutövning.
Den 29 december presenterar Reportrar utan gränser en årsrapport över antalet journalister som i år dödats i tjänsten.