Journalister torteras i Djibouti

Stationen sänder på kortvåg och finns på internet, trots att hemsidan är blockerad i Djibouti.Myndigheterna och säkerhetsstyrkorna har länge varit uppmärksamma på vad Hildid gjort, och åtalts för att ha ”varit aktiv i statsfientliga organisationer”. Hildid har varit åtalad på grund av sitt arbete och har suttit fyra månader i fängelse. Han häktades igen under fyra dagar i november förra året, och kidnappades i 24 timmar i början av februari. Varje gång har han utsatts för misshandel, både psykisk och fysisk.

– Vi vill se snabba insatser för att skydda Farah Abadid Hildid, säger Reportrar utan gränser. De ansvariga för de som står bakom tortyren på honom måste ställas inför rätta. Farah måste frikännas från de anklagelser som riktats emot honom. Kidnappningarna av honom och våldet han utsätts för måste stoppas.

– Tortyren blir extra allvarlig eftersom målet varit att tysta en journalist och människorättsaktivist. Under den senaste tortyren straffades han för de artiklar då han skrivit kritiskt om säkerhetsstyrkorna, och han uppmanades att ange kollegor. Vi hoppas ni gör allt ni kan för att få ett slut på detta. Detta brev skickades tillsammans med alla detaljer om tortyren.

Djibouti är rankad som land 159 av 179 länder i Reportrar utan gränsers senaste pressfrihetsindex – ett har tapp på 49 platser sedan förra året. Presidenten Ismail Omar Guelleh valdes om i april, efter en valkampanj där oppositionen inte fick något utrymme alls i media.