Reportrar utan gränser har registrerat fler än 70 övergrepp mot mediepersonal sedan vågen av regeringskritiska demonstrationer började i mars.
– Denna siffra visar på regeringens beslutsamhet att kontrollera medierna, och faran med att arbeta som journalist eller bara meddela en nyhet, säger pressfrihetsorganisationen som även noterar att säkerhetsstyrkorna frihetsberövat många i förebyggande syfte den senaste tiden.
Angående situationen i Syrien talar Francis Deng, FN:s generalsekreterares sakkunnige i förebyggande av folkmord, om möjliga brott mot mänskligheten medan Syriens lokala samordningskommittéer (LCCS) refererar till flera tortyrfall. Därför oroas Reportrar utan gränser över behandlingen av gripna journalister och bloggare. Saber Darwish, en journalist som greps den 15 mars och släpptes nio dagar senare, säger att han utsattes för elchocker och sträcktes på ett tortyrredskap i metall kallad ”Tyska stolen” medan han satt häktad. Reportrar utan gränser fördömer gripandet den 20 juli av skribenten och journalisten Mohamed Tahan Jamal i den norra staden Aleppo. Han är medlem i League of Arab Writers och syriska journalistförbundet samt bidrar till den regerings-vänliga tidningen Tishreen.
Tillsammans med 27 andra intellektuella skrev han under “Uppmaning i Aleppo för nationen”, ett krav på politiska reformer och en fredlig övergång som gavs till stadens borgmästare och publicerades på facebook. Organisationen har också fått veta att fotografen Khaldun Al-Batal greps medan han bevakade en fredlig sittstrejk den 20 juli i Damaskus. Det är i övrigt känt att minst sex journalister och bloggare hålls fängslade för tillfället i Syrien. De inkluderar: * Abd Al-Majid Tamer och Mahmoud Asem Al-Mohamed, två journalister som arbetar för kurdiska webbsidor. De greps den 31 maj. * Omar Koush, gripen på Damaskus internationella flygplats den 1 maj när han återvände från en konferens i Turkiet. * Anas Al-Ma’arawi som greps den 1 juli i en förort till Damaskus. Han är journalist, bloggare och grundare av den första arabiska webbsidan specialiserad på Android-systemet. * Manaf Al- Zeitoun, gripen den 25 mars. Sedan dess har inget nytt hörts om honom. * Mohamed Nijati Tayara, en skribent och medlem i Förbundet för mänskliga rättigheter, greps den 12 mars vid en säkerhetskontroll och anklagades till en början för spridande av falsk information.
Domstolen i Homs la ned åtalen mot honom efter andra amnestin den 21 juni. Hans fall skickades då till en apellationsdomstol i Damaskus som ännu inte tagit ett beslut. Hans hälsa försämrades i en hungerstrejk med andra häktade i protest mot deras fängslande, men han har inte fått tillgång till lämplig behandling. Endast hans fru och advokat tillåts träffa honom och får göra det en gång i veckan. Slutligen noterar pressfrihetsorganisationen att Abd Al-Hamid Toufik avgår som Al-Jazeeras chef i Damaskus efter att stationen tvingats avsluta sina aktiviteter i Syrien. Den 11 maj slutade Zeina Yazji som presentatör för Al-Arabiya på grund av press från regeringssupportrar. EGYPTEN Reportrar utan gränser beklagar att Dina Abd-Al Rahman den 25 juli avskedades från sitt jobb som presentatör för Dream TV-programmet Sabah Dream. Anledningen var en dispyt i direktsändning med före detta flygvapenofficeren Abd Al-Monem Kato. Många internet-kommentatorer och aktivister har uttryckt sin upprördhet över hennes avskedande. De beskriver Dream TV:s ägare Ahmed Bahgat som en affärsman emot pressfrihet på sin egen TV-kanal. Bahgat är allierad med Högsta rådet för försvarsmakten, men det finns inte några bevis för att rådet hade något att göra med avskedandet av Abd-Al Rahman. Militären har dock vidtagit direkta åtgärder mot journalister vid flera tillfällen de senaste månaderna.
Jordanien 300 personer skanderade ”Politiska reformer behöver inte förtryck av journalister” i en protest den 22 juli i Amman. Protesten var mot polisvåldet som nio journalister drabbades av under en demonstration i huvudstaden den 15 juli. Tarek Momani, ordförande för jordanska journalistförbundet, säger att han lämnat in ett klagomål mot polisen. Hittills har fyra poliser gripits för händelsen och en utredning är på väg. Kung Abdallah fördömde våldet i ett tal den 22 juli, och utlovade åtgärder inom en mycket snart framtid för att försäkra journalisters skydd. BAHRAIN Under en nyhetskonferens på hotellet Manama’s Ramada den 14 juli attackerades journalisten Reem Khalifa våldsamt av regeringssupportrar som i sin tur anklagade henne för att bruka våld. Såsom många andra journalister blir Khalifa konstant trakasserad av regimens supportrar och hon får ofta telefonsamtal med dödshot. Khalifa har varit måltavla sedan en nyhetskonferens den 17 februari med utrikesminister Khalid bin Ahmed Al-Khalifa. Hon uttryckte då sin upprördhet över regeringens våldsamma reaktioner mot landets första demonstrationer i arabiska revolutionen och kallade resultatet en ”massaker”. Generalsekreteraren för Arabiska gulfstaternas samarbetsråd (GCC) närvarade också vid nyhetskonferensen.