Journalister trakasseras av högerextremister i Grekland

– Vi tycker att hattalet som Golden Dawn riktat mot media är riktigt skrämmande, säger Reportrar utan gränser.

– Talet har en betydelse. Journalisterna har ofta varit föremål för offentligt fördömande i detta extremt spända politiska klimatet och många har blivit fysiskt attackerade. Politiker har en skyldighet att agera förnuftigt och inte förvärra situationen.

Naturligtvis är skyddet av medierna viktigt i en fungerande demokrati.

– Journalister behandlades extra aggressivt vid presskonferensen, som Golden Dawn, gav efter stängning av omröstningarna. Partimedlemmarna skrek åt reportrarna att ” ställa sig upp och visa respekt”, när partiledare Nikolaos Michaloliakos kom in i rummet. De som vägrade att stå upp kastades ut. Michaloliakos har ägnat mycket av sin tid för att förklara de fientliga kommentarer om medierna:

– Ni har anklagat mig, ni har förtalat mig, ni har hindrat mig från att tala och jag har besegrat er, sade Michaloliakos. Golden Dawns seger är en seger mot massmedians tyranni, mot Tv-juntan och rännan av press. Kampen går vidare (…) i parlamentet och utanför (…). När smutsiga TV-kanaler sände porrfilmer efter två på natten och äckliga olagliga annonser, körde [våra tappra killar] genom byarna och viftade den grekiska flaggan. För dem som förråder detta land, har tiden kommit för rädsla. Vi kommer (…) synd för dem som anklagar oss.

Sådana kommentarer är inte nya från ett parti som har gjort kritik av media en del av sin kampanj. Golden Dawn svarade med hot mot en kolumn i dagstidningen Kathimerini den 12 april där Xenia Kounalaki sa att partiet inte bör tillåtas delta i valet. Ett långt inlägg lades anonymt ut på Golden Dawns webbplats, som innehåller många personliga detaljer om Kounalakis personliga liv, de hånade hennes ”utländska rötter” (hon föddes i Hamburg), nämnde hennes 13-åriga dotter utan någon tydlig anledning och avslutade med ett hot på tyska (hennes ”modersmål”): ”kommt Zeit, kommt Rat, kommt Attentat!” vilket betyer : ”Bli klokare med tiden eller blir attackerad”.

– Hoten som riktas mot Xenia Kounalaki är oacceptabla och måste undersökas ordenligt, säger Reportrar utan gränser.

– De utgör hotelser mot alla journalister som kan tänkas kritisera Golden Dawn. Ett sådant beteende är oacceptabelt i en demokrati där rättstaten är tänkt att gälla. När Kounalaki anmälde hotet hos polisen fick hon enligt uppgift höra det finns lite de kunde göra eftersom inlägget var anonymt.

Golden Dawns hemsida har sedan dess stängts ner av WordPress bloggplattform för ” brott mot användarvillkoren”, nämligen ”anstiftan till våld och hot mot en privatperson”.

Medierna har drabbats hårt av den allvarliga ekonomiska, sociala och politiska krisen i Grekland, som är rankat på 70 plats av 179 i Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex 2011/2012. Förutom att vara utsatta för samma ekonomiska problem som andra greker, har journalister ofta varit måltavlor av polisen när de bevakar demonstrationer.