Journalister tystas i Ryssland

– Att regeringen och dess allierade behandlar oppositionen inför presidentvalet den 4 mars på det här sättet är ett varningstecken. Det bekräftar också den oacceptabla syn man har på journalister, där regeringen verkar tro att kritiska röster enkelt kan tystas, säger Reportrar utan gränser. Moskvas åklagarkontor krävde den 16 februari att den oberoende TV-stationen Dozhd ska lämna detaljerad information om hur man finansierade rapporteringen från massdemonstrationerna den 10-24 december, då människor i hela Ryssland protesterade mot valfusk.Ifrågasättandet av TV-kanalens finansiering är ett resultat av att Robert Shlegel, från regeringspartiet Enade Ryssland, gjorde ett uttalande om Dozhd TV i december.

Robert sa då att han ser Dozhd TV som oppositionens informationskanal, och att han hört rykten om att den finansieras från utlandet. Natalya Sindeyeva, ägare till Dozhd, säger att TV-kanalens advokater är beredda att svara på ankjlagelserna. Hon tillade att TV-kanalen finansieras av henne, hennes make och tidningsannonser. Två dagar tidigare tillkännagav Echo of Moscow, ett av Rysslands största oberoende mediebolag, att de kommer upplösa hela sin styrelse. Detta efter påtryckningar av majoritetsägaren Gazprom, det statliga gasbolaget. När en ny styrelse väljs i slutet av mars kommer Gazprom ha fem av nio platser i styrelsen, istället för de fyra de har idag. Redaktionens representanter, inklusive chefredaktören Alexi Venediktov kommer att bli av med sina platser. Journalisterna kräver att den redaktionella policyn inte ska förändras.

– Gazprom har inte kunnat stå emot den kritik TV-stationen fått från regeringen, utan har vikt sig. Vi blir offer för en politisk piska, säger journalisterna på TV-kanalen i ett uttalande. Gazprom säger att det handlar om att strömlinjeforma administrationen. Detta kommer man på några veckor innan presidentvalet, och bara en månad efter att Vladimir Putin sa att stationen ”Häller skit över mig, från morgon till kväll”.

– Vi kräver att Gazprom förklarar varför en effektivisering av administrationen är så viktigt just nu. Med tanke på mediaklimatet i Ryssland verkar det som att man försöker tysta oppositionell media, säger Reportrar utan gränser. Ägaren Sindeyeva och presidentkandidaten Mikhail Prokhorov vill köpa Gazproms andel i Dozhd TV, men de har inte fått något svar från gasbolaget.Anklagelserna mot Dozhd TV liknar Vladimir Putins påstående att massdemonstrationerna mot regeringen var det amerikanska utrikesdepartementets idé. Dozhd TV har redan fått försvara sin rapportering från protesterna i december för Regeringens tillsynsorgan för Media och Kommunikation. Granskningen kom fram till att inget felaktigt hade rapporterats från demonstrationerna. Vladimir Putin är Enade Rysslands presidentkandidat till valet den fjärde mars. Om han vinner blir det andra gången han är president i Ryssland.