Journalisters säkerhet blir allt sämre i Nepal

– Vissa politiska ledare erbjuder skydd åt de som hotar och attackerar mediearbetare. Det uppmuntrar till en anda av straffrihet som äventyrar alla mål som uppnåtts för pressfriheten de senaste månaderna, säger Reportrar utan gränser. Myndigheterna har inte ställt ungdomsstyrkans ledare Pashuram Basnet inför rätta efter att han åtalats för att ha planerat misshandeln av journalisten Khilanath Dhakal i staden Biratnagar. Pashuram Basnet är en ledande medlem i en ungdomsgrupp som är ansluten till den avgående premiärministerns Jhala Nath Khanals parti.

Flera poliser i Morangdistriktet har blivit avskedade efter att ha hjälpt Pashuram Basnet och hans anhängare att fly.

– Regeringen i Nepal måste vidta åtgärder för att stoppa samarbetet mellan tjänstemän och de som efterlysts av myndigheterna. Regeringen måste också skydda journalister från dessa politiska grupper, säger Reportrar utan gränser.

Fysiska övergrepp Kishor Budhathoki, journalist på Himalayan Times och Annapurna Post, överfölls i sitt hem i Sankhuwasabha den 11 augusti. Enligt polisen attackerades han av tio beväpnade män som leddes av Vikas Rai, en ökänd kriminell i området. Kishor Budhathoki fördes till sjukhuset Nobel Medical College hospital i Biratnagagar med allvarliga skador på huvud, armar och ben. Hans tillstånd beskrivs som kritiskt av läkare. Innan överfallet hade Kishor rapporterat om våld i hem i radiokanalen Khandbari FM där han refererade till Vikas Rais våld mot kvinnor. Sex olika team från bade polisen och den beväpnade säkerhetsstyrkan APF söker nu efter gärningsmännen som fortfarande är på fri fot.

– Alla politiska partier i distriktet har uttryckt vilja att hjälpa till att administrera ett gripande av gärningsmännen, säger distriktets polischef Kailashnath Kharel.

Manoj Ghimire, journalist på dagstidningen Rajdhani blev illa behandlad av polisinspektören Hari Bashyal. Han försökte rapportera från ett sportevenemang i Kathmandu den 6 augusti när säkerhetstjänstemän förhindrade honom från att komma in på stadion. Fjorton journalister behandlades hårdhänt av anställda vid vägspärren i Aaptari under ett informationsmöte på en polisstation i distriktet Chitwan den 19 juni. Tjänstemännen blev arga när journalisterna ställde frågor om illegala vägspärrar och ifrågasatte deras integritet. De bad senare journalisterna om ursäkt.

Journalisterna Bimal Hama och Suman Malla som rapporterade från distriktet Mogu slängdes nerför en klippa av en oidentifierad grupp människor den 2 juni. Samma dag skadades Rajendra Awasthi, chefredaktör på den lokala dagstidningen Angel Times, i en överfall från tre oidentifierade gängmedlemmar i staden Mahendranagar. Hotelser Mahesh Basnet, ordförande i Nepals ungdomsförbund (YAN), hotade att stänga ner dagstidningen Nagarik och fängsla dess redaktör, Narayan Wagle, under ett möte med unga aktivister i Biratnagar den 13 augusti. ”Dagen då en ny konstitution skrivs till i vår fördel kommer vi att stänga ner tidningen Nagarik och skicka redaktören Narayan Wagle i fängelse” sade han.

Han hotade också att ge sig på alla journalister som kritiserar hans kollega Parshuram Basnet. ”Vi kommer att göra upp med alla förr eller senare, om inte redan imorgon. Vi har gjort en lista över alla namn.” Han sa också om journalisten Khilnath Dhakal: ”Vi kommer att visa vad som händer när någon så obetydlig försöker stå upp mot oss.” Santosh Yadav, reporter på den nationella dagstidningen Radjhani i distriktet Siraha, hotades den 8 augusti av den beväpnade gruppen Rajan Mukti Faction. Han uppger att Vaskar Mukti, en ledande medlem i gruppen, skickat följande meddelande på Facebook: ” Herr Santosh, jag har hört att du arbetar för polisens administration. Det är säkert att du hade ett finger med i gripandet av Morchas ledare Jay Mukti. Kontakta oss snart, eller så kommer Morchas ledare att ta till fysiskt våld mot dig.”

Santosh Yadav förnekar sin inblandning i Jay Muktas gripande som publicerats flera veckor tidigare i lokaltidningen Anukalpa där han också är reporter. Keshav Ghimire, journalist baserad i staden Dharan och redaktör på dagstidningen Fast Times, hotades av den lokala gängledaren Thaman Gurung den 31 juli, två dagar efter att han publicerat en artikel som pekade ut Thaman Gurung som ansvarig för ett övergrepp i regionen.

Shreeram Sigdel, korrespondent på Himalayan Times och Annapurna Post i distriktet Nawalparasi, utsattes den 22 juli för dödshot av Dronababu Shivakoti, lokal ledare för Nepals kommunistparti. Det skedde i samband med en artikel som citerade Dronababu Shivakoti då han kommenterade smuggling. Affärsmannen Raju Shrestha ringed upp Udaya Singh Shrestha, redaktör på dagstidningen Nishpaksha Dhwani i staden Nepalguni, den 21 juni. Han hotade att döda journalisten på grund av en artikel han ansåg kunde skada hans affärsintressen.

Janatantrik Terai Mukti Morcha (JTMM), en beväpnad grupp som påstår sig försvara Terairegionens intressen, skickade avskräckande brev till flera lokala tidningar i Janakpurregionen den 21 juni. Gruppen krävde att tidningarna skulle börja publicera på språket Maithili inom 35 dagar. Nepal rankas som nummer 119 av 178 länder i Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex från 2010.