Journalisters utrymme att arbeta i Afghanistan krymper för varje dag

Två män som torterats

De senaste dagarnas ökade våld mot, och gripanden av, journalister i Afghanistan visar tydligt talibanernas inställning mot media, säger Reportrar utan gränser (RSF). Tidigare löften om respekt för pressfrihet står i skarp kontrast mot trakasserier, misshandel och tortyr av journalister.

Afghanska journalister har gripits av talibaner och slagits med startkablar. De har fått sin utrustning förstörd, hindrats i sitt arbete och trakasserats. Antalet incidenter som RSF får in ökar varje dag, både i huvudstaden Kabul och i flera av provinshuvudstäderna.

– Det har inte gått en månad sedan de tog makten, men vi ser redan nu de verkliga talibanerna. Övergreppen tog ordentlig fart efter att den nya regeringen officiellt utnämnts, så frågan är vad som är kvar av de löften om respekt för pressfrihet och skydd av journalister som gjordes i samband med övertagandet 15 augusti? Om de verkligen menar allvar med dessa löften måste de ansvariga för de senaste dagarnas övergrepp ställas inför rätta, för att motverka ytterligare våld och trakasserier av journalister, säger Erik Halkjaer, ordförande för Reportrara utan gränser Sverige (RSF Sverige).

Värst har talibanerna varit i Kabul. Journalisterna Taqi Daryabi och Nematullah Naqdi som jobbar som fotografer för tidningen Etilaat Roz greps den 8 september. De hade då bevakat en kvinnodemonstration och togs till en polisstation där de separerades, misshandlades och piskades med startkablar.

När tre av de gripna Etilaatjournalisternas kollegor tog sig till polisstationen, för att vädja om att de skulle släppas, greps även de.

– Mina kollegor vill veta vad som hänt med de människor som torterade dem, och de vill ha rättvisa, sa Zaki Daryabi, chefredaktör på Etilaat, i ett uttalande den 10 september.

Även utländska journalister har blivit utsatta. Fram till nyligen kunde de flesta av dem arbeta relativt ostört, men Marcus Yam, som arbetar för Los Angeles Times skriver på Twitter att han hindrades från att bevaka den kvinnodemonstration som även de gripna Etilaatjournalisterna bevakade.

Marcus Yam skriver att de talibaner som stoppade honom sa att ”det enligt islam är förbjudet att fotografera kvinnor”.

En annan utländska journalist har fått sin utrustning beslagtagen två gånger inom loppet av två och en halv dagar. Först når hon återvände från provinsen Panjshir där hon bevakat den pågående konflikten i området. Sen när hon bevakade den tidigare nämnda kvinnodemonstrationen.

En kollega till den utländska journalist som fick sin utrustning beslagtagen slogs med ett järnrör och greps. Han släpptes ett par timmar senare.

– De har börjat skrämmas. De visar en trasig kamera och säger att om du så mycket som tittar åt en demonstration igen, så kommer din kamera sluta så här, säger en kvinnlig fransk journalist.

Journalister, oavsett om de är afghaner eller utländska, oroas nu inför att stoppas och bli visiterade vid de checkpoints som placerats ut runt omkring i staden. Det har kommit in rapporter om nedsläckt internet i områden där protester har ägt rum.

Det finns även en oro kring rykten om att talibanerna planerar att införa nya regler för digital kommunikation för att kontrollera sociala medier och meddelandetjänster som WhatsApp. Journalisters möjligheter att arbeta krymper för varje dag som går.

Afghanistan rankades på plats 122 av 180 i RSF:s senaste pressfrihetsindex, från april 2021.