En domstol i Kairo dömde på måndagen al-Jazira-journalisterna Peter Greste, Mohamed Adel Fahmy och Maher Mohamed till straff på mellan sju och tio år. De tre greps redan innan nyår.
– Inte nog med att man har kriminaliserat den politiska oppositionen utan nu sätter den egyptiska regimen munkavle på nyhetsmedier för att de ger en annan bild av verkligheten än den officiellt sanktionerade. Det är givetvis djupt problematiskt, säger Jonathan Lundqvist, ordförande i Reportrar utan gränser.
Regeringen som bildades efter avsättandet av president Mursi, i juli 2013, har systematiskt bekämpat media som de betraktat ha sympatier för Muslimska brödraskapet, en organisation som sedan i slutet av förra året finns med på landets lista över terrororganisationer. Al Jazira har varit en av de tydligaste måltavlorna.
– Tyvärr blir det vanligare att länder använder lagar mot terrorism för att inskränka det fria ordet. Det händer i många länder och är ett av de största hoten mot yttrandefriheten just nu. Det kan vara värt att komma ihåg att yttrande- och pressfrihet är grundläggande rättigheter, säger Jonathan Lundqvist, ordförande i Reportrar utan gränser.
De senaste tre åren har varit svåra för media i Egypten. Den tidigare presidenten Mursi, liksom organisationen Muslimska brödraskapet, ägnade sig också åt systematiska övergrepp.
För några veckor sedan skrev Reportrar utan gränser ett öppet brev till Egyptens president Al-Sisi att släppa alla fängslade journalister fria. Landet återfinns på plats 159 av 180 länder i Reportrar utan gränsers årliga pressfrihetsindex.