Journalister fördes bort, Justitiekansler inleder förundersökning om brott mot efterforskningsförbudet och tjänstefel

Justitiekanslern inleder en förundersökning om brott mot efterforskningsförbudet och tjänstefel med anledningen av den anmälan som Journalistförbundet och Reportrar utan gränser Sverige gjorde i början av sommaren. I anmälan riktar organisationerna kritik mot polisens agerande då två journalister fördes bort av polisen i samband med att de bevakade en klimataktion i Stockholm i juni.

– Att JK väljer att inleda en förundersökning visar att myndigheten tar frågan på allvar. Det är viktigt för både journalister och medborgare att detta utreds ordentligt så att vi förhoppningsvis får veta varför polisens hantering brast på så många punkter, säger Ulrika Hyllert, Journalistförbundets ordförande.

Organisationerna är inte bara kritiska till själva bortförandet. Polisens bristande respekt för källskyddet är också en fråga som lyfts i anmälan. Journalistförbundet och Reportrar utan gränser Sverige har haft samtal med polisen om det inträffade.

–Vi har haft en bra dialog, men det är fortfarande obegripligt att polisen agerade som de gjorde. Förhoppningsvis leder JK:s utredning till att polisen förbättrar sina rutiner, säger Erik Halkjær, ordförande för Reportrar utan gränser Sverige.

Journalistförbundet och Reportrar utan gränser Sverige JK-anmäler polisen

Möte med polisen om bortförda journalister

Uttalande: Oacceptabelt agerande av polisen mot journalister!