Kameraman skjuten till döds nära Syrien

Han satt i en bil tllsammans med två kollegor nära gränsen till Syrien, när de besköts.

– Vi vill uttrycka våra kondoleanser till Shaabans familj, vänner och kollegor. Vi fördömer denna dödsskjutning, vilken verkar ha vara avsiktlig, säger Reportrar utan gränser. – Det är oacceptabelt att journalister blir utsatta för den här typen av våld. De som är ansvariga för detta brott måste hittas och ställas inför rätta. Hans kollegor, Hussein Khreiss och Abed Khayyat, skadades också, men inte lika allvarligt. Enligt Al-Jadeed var journalisterna på den libanesiska sidan av gränsen nära Wadi Khaled när de besökts. Khreiss har vittnat om att skotten kom från den syriska sidan, och Khayyat ska ha sett syriska soldater skjuta mot bilen.

Al-Jadeed rapporterade samma dag att ”Hussein Khreiss och Abed Khayyat mirakulöst klarade sig. Deras bil besökts utan förvarning. Ali Shaaban träffades av flera skott, och kunde inte ta sig ut. De två andra journalisterna lyckades fly genom att krypa ut och ta skydd. Efter tre timmar utan hjälp, hittades de till slut av invånare i Wadi Khaled.”Khreiss säger att bilen blev totalförstörd av alla kulor. Enligt den libanesiska dagstidningen Al-Liwaa talade de tre journalisterna med en gränspatrull från Syrien strax innan. De berättade för gränspoliserna vad de gjorde där. Den libanesiska premiärministern Najib Mikati bekräftade att journalisterna var på den libanesiska sidan när de besökts, och fördömde dödsskjutningen.

Han berättade att den libanesiska armén har tillsatt en utredning, och uppmanade myndigheterna i Syrien att göra samma sak. Den officiella nyhetsbyrån i Syrien, Sana, har rapporterat att Shaaban dödades när han hamnade mellan syriska soldater och rebeller som försökte ta sig över gränsen. Nyhetsbyrån tillade också att det är vanligt med beskjutningar mellan terrorister och armén vid gränsen. Shaaban begravdes dagen efter i staden Mayfadoun i södra Libanon. Han var 32 år gammal, och skulle snart gifta sig. ”Han riskerade sitt liv för att kunna göra ett riktigt bra jobb” rapporterade Al-Jadeed.

Reportrar utan gränser fördömer också den syriska armens attack mot exil-journalisten Moussa Al-Omars hem i staden Idleb. I en husrannsakan den 7 april beslagtog soldater hans datorer, pass och papper. Soldater körde sedan in sina pansarvagnar in i deras huset, för att förstöra det. Det var inte första gången Omar blev utsatt. Han är programledare på programmet Al-Hiwar TV, där han ofta intervjuar ledare från syriens opposition. Hans familj i Damaskus attackerades den 11 augusti 2011. Sådana attacker används för att tysta journalister, även om de är bosatta utomlands. Omar är nu med på Assad-regimens svarta lista, precis som alla andra journalister som fortsätter rapportera om regeringens våld