Kanadensiska journalister arresterade vid protestaktion mot nya gasledningar

Reportrar utan gränser, RSF, fördömer arresteringarna av två reportrar i norra British Columbia. RSF kräver att journalisterna omedelbart släpps fria. De gjorde helt enkelt sitt jobb genom att rapportera om byggandet av en omtvistad naturgasledning.

En oroande trend håller på att växa fram, där journalister som bevakar miljöfrågor grips och arresteras. Amber Bracken, prisbelönt fotojournalist och Michael Toledano, dokumentärreporter, arresterades när de bevakade en konfrontation vid en naturgasledning i Wet’suwet’en territoriet i norra British Columbia.

Polisen uppgav att anledningen till att de två reportrarna arresterades var att de var ”inbäddade” bland demonstranterna, vilket aldrig har varit olagligt i Kanada, enligt kanadensiska journalistförbundet. De två reportrarna bevakade när demonstranter blockerade tillträdet till en väg som Coastal GasLink-arbetare behöver för att bygga rörledningen.

– När journalisters lagligt skyddade rätt att rapportera om aktuella händelser uppenbarligen inte respekteras måste vi kalla det för vad det är; ett totalt förakt för pressfriheten, säger RSF USA:s verkställande direktör, Anna K. Nelson.

I det här fallet rapporterade Amber och Michael kring en händelse som har stort intresse för den kanadensiska allmänheten och för territoriets ursprungsbefolkning. Den olagliga arresteringen är bara det senaste exemplet på hur myndigheterna i Kanada visar sin likgiltighet för journalisters rättigheter. Polisen bör slopa alla anklagelser och vidta åtgärder för att säkerställa att polisens arbete inte inkräktar på media som bevakar miljöprotester.

Polisen i Kanada har väckt åtal mot andra journalister för att ha rapporterat om landkonflikter mellan ursprungsgrupper och statliga myndigheter. I februari 2020 arresterades den amerikanska dokumentärfilmaren Melissa Cox i New Hazelton, British Columbia. Melissa Cox filmade Wet’suwet’en First Nations pågående aktioner mot en gasledning som skulle byggas över hela deras territorium. Polisen ska ha använt överdrivet våld mot Cox, vridit hennes arm och slängt hennes kamera i marken. Cox fängslades igen torsdagen den 18 november. Det var andra gången hon har fängslats medan hon bevakat en landtvist relaterad till Wet’suwet’en-territoriet. Cox släpptes senare utan åtal.

I september 2020 arresterades Karl Dockstader, en prisbelönt journalist från Indigenous Oneida Nation of Themsen, när han bevakade en landtvist. Anklagelserna mot Dockstader drogs tillbaka i december 2020. Förra månaden, inför klimatkonferensen COP26, vädjade RSF och mer än 60 miljöjournalister av 34 olika nationaliteter till FN att säkerställa journalisters rätt att bevaka miljöfrågor.

Kanada är rankad på 14:e plats av 180 länder i RSF:s Pressfrihetsindex 2021.