Kanadensiska regeringen överväger sanktioner mot Eritrea

Fängslade journalisten Dawit Isaak

Raoul Wallenbergcentret för mänskliga rättigheter i Kanada har begärt att Kanada inför sanktioner mot de eritreanska företrädare som misstänks för brott mot mänskligheten i Dawit Isaaks fall. Anmälan får stöd av en lång rad organisationer däribland Reportrar utan gränser (RSF).

Kanadensisk lag ger möjligheter till sk Magnitskijsanktioner, ett regelverk uppkallat efter den ryske advokaten Sergej Magnitskij som dog i ryskt häkte 2009 när han avslöjat korruption bland ryska tjänstemän. Sedan dess har både USA, Kanada, Storbritannien och EU infört lagar som ger möjlighet att spärra bankkonton, kreditkort och neka visum för personer som misstänks ligga bakom människorättsbrott.
Kraven på sanktioner stöds även av Dawit Isaaks bror Esayas Isaak och Bill Browder, den finansman som Sergej Magnitskij arbetade för. Browder har spelat en avgörande roll för att Magnitskijreglerna införts i så många länder.

30 september anordnade Raoul Wallenbergcentret, RSF, kanadensiska och eritreanska PEN, Committee to Protect Journalists (CPJ) mfl ett internationellt möte om Dawit Isaak, hans fängslade kollegor och pressituationen i Eritrea, som ligger sist i RSF:s internationella Pressfrihetsindex. Mötet finns inspelat.

Kanadas tidigare justitieminister Irwin Cotler inledde mötet och uppmanar till riktade Magnitskijsanktioner mot eritreanska tjänstemän som är ansvariga för brott mot mänskligheten. Han stödjer också anmälan till den svenska riksåklagaren att inleda en förundersökning:
– Vi ger stöd åt uppmaningen till Åklagarmyndigheten att inleda en utredning om brott mot mänskligheten i Dawit Isaaks fall.

Grace Wescott, ordförande i PEN Canada kommenterade de många journalister som hålls fängslade i Eritrea:
– Varje dag de sitter kvar i fängelse är en ytterligare kränkning. Vi uppmanar Kanadas regering att göra allt som står i dess makt för att använda Magnitskijsanktioner för att få till en omedelbar och ovillkorlig frigivning.

David Donat-Cattin generalsekreterare i Parliamentarians for Global Action trycker på hur viktigt Dawit Isaaks fall är. Efter 20 år är Dawit och hans kollegor de journalister som hållits fängslade längst i världen:
– Fallet i fråga är symboliskt för denna situation, som nästan alltid ignoreras av det internationella samfundet.

Helena Kennedy (QC), chef för International Bar Associations människorättsinstitut lägger till:
– Godtyckliga frihetsberövanden av journalister är ett av de främsta sätten på vilka de tystas.

Angela Quintal, CPJs programkoordinator för Afrika säger:
– Dawit och alla fängslade journalister i landet måste släppas och regeringens pågående korståg för att censurera och tysta dess kritiker måste upphöra.

Även Robert Gonzales juridisk chef vid Human Rights Foundation pekar på den eritreanska ledningen och president Isaias Afwerki:
– Han har kunnat agera med sådan grymhet och straffrihet för sina brott, åtminstone delvis på grund av det internationella samfundets passivitet. Det är hög tid att hans regim ställs till svars för dess övergrepp och att det internationella samfundet tar ställning i solidaritet med eritreaner.

Susanne Berger vid Raoul Wallenberg Research Initiative och Irmtraud Wojak, chef för Buxus Stiftung/Fritz Bauer Forum, liknar fängslandet av Dawit Isaak och hans kollegor vid en statlig kidnappning.
– Det är inte bara fråga om brott mot mänskligheten utan en politisk och moralisk skandal av värsta sort. Den eritreanska regeringen måste utsättas för både diplomatiska, legala och ekonomiska sanktioner av världssamfundet.

Paul Coppin, juridisk samordnare vid RSF:s huvudkontor i Paris stödjer kravet på Magnitskijsanktioner mot eritreanska ledare, och tillägger:
– Det kan inte ersätta juridisk rättvisa. Den svenska åklagarmyndigheten kan inte längre vägra att inleda en förundersökning efter de upprepade anmälningar vi lämnat in mot Eritreas president och hans närmaste om brott mot mänskligheten i Dawit Isaaks fall.

Uttalandena finns i sin helhet här.