Karla Rivas får Peter Macklers pris för modig och etisk journalistik

En prisceremoni hålls den 20 oktober i Washington DC. Karla Rivas är den första kvinnan som tilldelats priset. Karla Rivas arbetar för Radio Progreso, en radiostation som ägs av jesuiter och rapporterar om aktuella händelser, sport- och kulturnyheter. Trots att militären utsatt radiostationen för räder efter militärkuppen 2009, så har journalisterna fortsatt att utmana censuren och främjat en dialog inom det honduranska samhället.

Stationens ledare, fader Ismael Moreno, var en av tio journalister som Interamerikanska kommissionen för mänskliga rättigheter uppmanade regeringen att skydda; en uppmaning som regimen ignorerade. Karla Rivas är en öppen motståndare till militärens metoder och fortsätter att försvara radiostationens rätt att sända utan censur.

– Karla Rivas har visat ett enormt mod och stor integritet genom att försvara folkets rätt till rättvis och korrekt nyhetsrapportering. Hon har gjort det trots den fara det innebär för henne personligen. Det är hennes osjälviskhet och starka moral som Peter Macklerpriset vill belöna, säger Camille Mackler, projektledare för Peter Macklerpriset.

– Utmärkelsen är en symbol, både för kampen om rätten till information och som en påminnelse till det internationella samfundet om den tragedi Honduras genomgått sedan militärkuppen i juni 2009. Radio Progresos arbete för att informera folket om situationen för mänskliga rättigheter är vad som belönas. Stationen är en drivkraft som uppmanar till dialog i ett extremt polariserat samhälle, och bedriver journalistiskt och utbildande arbete med stort mod, trots hot och trakasserier.

Stationen är mer en ett halvt sekel gammal, och dess unga journalister och presentatörer utgör framtiden för såväl yrkesgruppen som landet, säger Reportrar utan gränsers generalsekreterare Jean-François Julliard. Peter Macklerpriset för modig och etisk journalistik grundades i juni 2008 för att hedra minnet av Peter Mackler, en journalistveteran från Brooklyn som kämpade för etisk journalistik och yttrandefrihet. Han var med om att omvandla nyhetsbyrån AFP till den internationella nyhetskälla den är idag. Han grundade också Globalt medieforum som utbildar journalister och volontärarbetare i att använda medierna som ett verktyg för social förändring, samt Project Plato som undervisar missgynnade ungdomar i journalistik.

Peter Macklerpriset går till journalister som modigt och etiskt kämpar för att kunna rapportera i länder där pressfriheten inte erkänns eller begränsas. Priset delas ut av Globalt medieforum och Reportrar utan gränser. Ceremonin äger rum den 20 oktober klockan 18 på National Press Club i Washington DC, 529 14th St. N.W, 13th Fl.; Washington, DC 20045. Efter ceremonin följer en nätverkstimme, samt en tyst auktion. Honduras är rankad som nummer 143 av 175 länder i Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex från 2010. Det är en nedgång från plats 128 sedan 2009.