Kidnappad journalist hittad död i månadens andra journalistmord

Hans kropp återfanns dagen efter att han förts bort från Culiacán. Han hade blivit skjuten i huvudet. Gärningsmännen kidnappade Humberto Millán Salazar den 24 augusti, tillsammans med hans funktionshindrade bror som släpptes på journalistens begäran. Kroppen fanns i Campo Morelia, tio kilometer norr om staden.

Åklagarkontoret i Sinaloa säger att åtgärder har vidtagits för att skydda hans släktingar och vissa av hans kolleger. Mordet undersöks av en grupp som sammansatts av åklagaren Marco Antonio Higuera Gómez tillsammans med riksåklagarkontoret. De bekräftade att en utredning kommer att startas, men ville inte kommentera vilken hypotes de arbetar utifrån. Reportrar utan gränser uppmanar myndigheterna att inte utesluta möjligheten att Humberto Millán Salazar mördats på grund av sitt arbete.

Han kritiserade ofta de lokala myndigheterna och hade, samma kväll som han försvann, publicerat en artikel i A-Diskussion om hur de lokala myndigheterna sköter sin bokföring. Han är den andra journalisten som mördats i Mexiko den senaste månaden. 25.08.2011 – Beväpnade män kidnappar veteranjournalist i Sinaloa Reportrar utan gränser uppmanar myndigheterna i Mexiko att göra allt de kan för att hitta Humberto Millán Salazar, redaktör för nättidningen A-Discussion och presentatör för programmet Sin Ambages (Klarspråk) på Radio Formula. Han kidnappades av beväpnade män den 24 augusti i Caliacán, huvudstad i den nordvästra provinsen Sinaloa. Han är den fjortonde journalisten som försvunnit sedan 2003, och kidnappades bara en månad efter Yolanda Ordaz de la Cruz, reporter för den regionala dagstidningen Notiver i östra Veracruz. Hon hittades död 48 timmar senare med halsen uppskuren.

– Mexiko är fortfarande ett av de farligaste länderna för journalister i hela västra hemisfären. Totalt 19 journalister har dödats i den terrorvåg som startades 2010. I åtta av dessa fall har motivet haft en klar koppling till offrets yrke. Det är hög tid att myndigheterna inför de skyddsmekanismer som lagfästes i november 2010, säger Reportrar utan gränser. – Vi vill uppmärksamma att kartellen i Sanaloa som är en av Mexikos största organisationer för droghandel har funnits på Reportrar utan gränsers lista över pressfrihetens fiender i flera år. Enligt kommunikén från polisen i Sinaloa hade Humberto Millán Salazar just lämnat sitt kontor i Fraccionamiento Canaco norr om staden när hans bil stoppades av beväpnade män i två fordon. José Alfredo Beltrán, ordförande för journalistorganisationen ”7 de Junio” där Humberto Millán Salazar var medlem, berättade för Reportrar utan gränser att Milláns funktionshindrade bror som kidnappats tillsammans med honom släppts på journalistens begäran.

Humberto Millán Salazar, 53 år, har varit journalist de senaste 30 åren. Han har bland annat arbetat för Radio UAS, en radiostation som drivs av det självstyrande universitetet i Sinaloa, samt tidningarna El Debate och El Sol de Sinaloa. Han rapporterar om regional politik och är kritisk mot de lokala myndigheterna. Åklagarkontoret i Sinaloa har begärt hjälp från det särskilda kontoret för attacker mot nyhetsmedier. Reportrar utan gränser uppmanar myndigheterna att arbeta utifrån hypotesen att kidnappningen är kopplad till Milláns jobb som journalist, och att tillhandahålla skydd åt hans familj, speciellt åt brodern som bevittnat kidnappningen. Sedan president Felipe Calderón lanserade sitt krig mot droghandeln i december 2006 har 50 000 människor fått sätta livet till, varav 15 000 bara under år 2010. Resultatet har blivit en tragisk försämring av arbetsförhållandena för journalister, speciellt i det norra delarna av landet. Reportrar utan gränser fortsätter att hänvisa till kampanjen ”No more blood – No más sangre” som lanserats av mexikanska serietecknare.