Kidnappningar av journalister ett ökande problem

screen_shot_2015-12-15_at_15.26.20.png

Sammanställningen visar att 54 journalister, av dem 1 kvinna, hålls som gisslan någonstans i världen. Det är en ökning på 35 % från förra året. Knappast överraskande så är Syrien det land där flest journalister hålls, 26 stycken. Terrorgruppen Islamiska Staten håller 18 journalister, främst i Syrien och i Irak.

– I en del konfliktzoner har gisslantaganden har utvecklats till en hel industri, säger Jonathan Lundqvist, ordförande för Reportrar utan gränser. Det är oerhört oroande att se ökningen under 2015. Delvis ligger förklaringen i utvecklingen i Jemen där 33 journalister kidnappades av Huthi-rebeller och lokala al-Qaidagrupper. Året dessförinnan kidnappades bara två journalister i landet. Tretton journalister hålls fortfarande.

153 journalister sitter, just för tillfället, fängslade vilket är något (-14 %) färre än samma tid förra året. Utöver dessa sitter också 161 medborgarjournalister och 14 mediearbetare fängslade. Kina fortsätter att vara världens största fängelse för journalister, tätt följt av Egypten.

Åtta journalister rapporterades som saknade under 2015. Försvinnanden sker oftast i konfliktområden där instabilitet gör det svårt att ta reda på vad som har hänt dem. Det är dessutom inte ovanligt att det inte sker någon undersökning för att ta reda på deras öde.

Situationen i Libyen har också utvecklats kraftigt negativt under året. Det är mycket svårt att få fram tillförlitlig information från landet. Fyra libyska journalister och en egyptisk kameraman, alla anställda av den privatägda tv-kanalen Barqa tv, har rapporterats som saknade under året.

Läs hela sammanställningen här.