Kina håller ännu sju journalister fängslade för att ha larmat om covid-19

PHOTO: LEO RAMIREZ / AFP

Kina håller efter ett år fortfarande sju kinesiska journalister och kommentatorer fängslade för att ha rapporterat om covid-19-utbrottet. Reportrar utan gränser (RSF) uppmanar den kinesiska regimen att omedelbart släppa dem och uppmanar det internationella samfundet att öka trycket på den kinesiska regimen. Sedan utbrottets början har ytterligare minst tio journalister och kommentatorer som rapporterat om covid-19 gripits. 

De sju journalister och kommentatorer som greps eller försvann i samband med att de slog larm om covid-19 för ett år sedan är: Zhang Zhan, Ren Zhiqiang, Guo Quan, Cai Wei, Chen Mei, Chen Qiushi och Fang Bin.

– Att informera allmänheten om riskerna kring detta aldrig tidigare skådade virus är inte ett brott. De här journalisterna borde aldrig ha gripits. Vi uppmanar regimen att omedelbart släppa dem fria. Det internationella samfundet måste också öka trycket på Kina att släppa alla fängslade journalister fria och upphöra med censuren, säger Erik Halkjaer, ordförande för RSF Sverige.

Av de sju journalisterna och kommentatorerna har endast två blivit dömda:

Tidigare advokat, numera journalist, Zhang Zhan, 37 år, dömdes till fyra års fängelse den 28 december 2020, anklagad för att ”mucka gräl och provocera fram problem” då han rapporterade direkt från Wuhan under covid-19-utbrottet.

Den politiske kommentatorn Ren Zhiqiang, 69 år, dömdes till 18 års fängelse den 22 september 2020 för påstådd korruption efter att han rapporterat om regimens misslyckande i hanteringen av pandemin.

Den politiske kommentatorn Guo Quan, 52 år, har hållits kvar i staden Nanjing sedan den 31 januari anklagad för ”omstörtande verksamhet” efter att ha rapporterat online om covid-19-utbrottet.

Pressfrihetsförsvararna Cai Wei och Chen Mei, båda 27 år, greps den 19 april anklagade för att ”mucka gräl och provocera fram problem” efter att ha publicerat censurerade nyhetsartiklar om covid-19. Rättegången är planerad till april.

Frilansjournalisten Chen Qiushi, 35, greps den 6 februari 2020 efter att ha lagt upp en videor på sin blogg som avslöjade kaoset på Wuhan-sjukhusen. Han tros fortfarande hållas kvar idag.

Den före detta affärsmannen, numera journalisten, Fang Bin försvann den 9 februari efter att ha rapporterat om överbeläggningen på sjukhus i Wuhan. Han tros hållas kvar även om regimen inte har avslöjat var han befinner sig.

Den kinesiska regimen driver sedan länge en global desinformationskampanj för att avleda kritiken mot landet. Kina är det land som håller flest journalister fängslade i världen totalt 119 reportrar.

Kina rankas 177 av 180 i RSFs Pressfrihetsindex 2020.